Gullan – Tränar en raket

Gullan har två lägen, på eller av. När det är på då går det undan därav smeknamnet ”Raketen”. Men hon har lika lätt för att koppla av.

Jag känner de flesta hundarna i Gullans stamtavla och ser varifrån många av hennes egenskaper kommer och det är intressant. Är det viktigt att känna till sin hunds stamtavla? Nej såklart inte men jag tycker att det är roligt.

Stress, motor eller arbetslust
Kärt barn har många namn. Min uppfattning är att vill man ha en hund att arbeta och träna med så måste hunden ha en ”motor”. Oavsett om hunden ska orka med en hel dags jakt eller hålla ett lydnadsprov så måste hunden dels ha den fysiska orken, dels ha motivationen men framför allt så måste den ha en ”motor”.

Det finns stressade hundar som mår mycket dåligt. Stressen kan bero på många olika saker såsom; överaktivering, underaktivering rädslor, smärta eller något annat. Men det är inte den stressen jag skriver om här, jag syftar på den positiva stressen med stor arbetsglädje.

Raketen
Gullan har fått smeknamnet Raketen för att hon är så snabb och intensiv. Hon har som jag ser det en utmärkt motor precis som jag vill att en hund ska ha men det krävs att man tänker efter hur man hanterar en sådan hund. En hund som Gullan som varvar upp blixtsnabbt måste man hantera lugnt. Om jag skulle börja berömma med hög pipig röst då tappar hon koncentrationen totalt och går i både mental och fysisk spinn. När jag berömmer Gullan så viskar jag nästan med lugn röst, ”braa vad du är duktig” och så smeker jag henne. Då kan hon ta till sig berömmet utan att varva upp. Godis används bara ibland då hon uppenbart njuter av mina smekningar och röstberöm.

Var försiktig med kastlekar
Jag brukar berömma mina hundar med att kasta i väg en boll ibland. Det gör jag inte med Gullan då hon lätt eldar upp sig. Det får helt enkelt vänta.

Träningsmiljö
Jag tränar nu i början i en helt ostörd miljö. Köket är helt perfekt. Där finns det inga störningar. Jag väntar med att åka till hundklubbar för att träna då den effektivaste träningen uppnås utan störningar. Lite längre fram i höst ska vi gå en unghundskurs på brukshundklubben. Men då har vi säkert kommit en bit i träningen.

Hur ofta och hur länge
Jag delar upp träningen och tränar korta pass men ofta. Två till tre gånger om dagen gör vi något bara Gullan och jag. Jag kanske håller på tio minuter per gång. Hoppsan det blir visst en halvtimme om dagen och det är inte lite. Hm, men det fungerar bra så vi fortsätter med det.

Träningsmetodik
Det blir det gamla vanliga; gör hunden fel är det mitt fel, då har jag varit otydlig. Beröm när hunden gör rätt, nonchalera när det blir fel. Och sluta när det är som roligast och går bra. Träna med glädje och lek med din hund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *