Hundliv ombord kräver omtanke

Text & foto: Lisbet Helleberg.

Är du en lycklig båtägare som nyligen skaffat hund? Eller är du en lycklig hundägare som nyss skaffat båt? Och som nu funderar lite på hur man bäst kan kombinera hund- och båtlivet. Man kan kombinera det ganska bra. Båtliv med hund eller hundliv på båt kan bli en jättehärlig semester för både två- och fyrbenta. Men det krävs lite extra planering och omtanke för att semestern ska bli lyckad.

Förberedelser
Var beredd på att hunden inte kommer att älska båtlivet från första stund. Antagligen är båtresor precis som bilresor för en hund. En del hundar älskar bilen, andra gör det inte, men följer snällt med eftersom resten av flocken sitter i den konstiga lådan på hjul som både kränger och låter.

Ingen båtresa utan flytväst! Varken för människor eller djur. Alla hundar kan simma, men en hund ska ha flytväst ändå. Hunden kan ramla överbord och då kan flytvästen med handtag vara en billig livförsäkring. Man kan inte lyfta upp en hund – om man själv är ombord och hunden i vågorna. Sätt på hunden flytvästen innan den får gå ombord första gången, så lär den sig snabbt att flytväst och båt hör ihop.

Båtträning
Om hunden är ovan vid båtar, ta det då lugnt i början och låt den vänja sig undan för undan. Låt hunden få gå på bryggan och nosa på båtar och tampar och bekanta sig med den mycket annorlunda miljön. Första gången du tar ombord hunden, gör något trevligt av besöket. Lite lek, anpassad till ytan, gosa och mys tillsammans och ha det trevligt. Gå hem efter en liten stund. Nästa gång gör du likadant, men prövar på att ta en kort båttur.

Har du segelbåt behöver du ju inte hissa segel, utan bara puttra omkring med motorn så att hunden får chans att vänja sig vid både flytväst och den flytande ”jättekorgen”. Nästa gång tar ni en lite längre tur.

Visa hänsyn
När hunden vant sig vid båten och gillar läget, så ska man ändå ta lite extra hänsyn till hunden. Ta det lugnt om det blåser mycket. Har man en motorbåt som dunsar och studsar fram på vågtopparna är det inte så kul för hunden – och kanske inte för människorna heller. Har ni segelbåt, håll i hunden när ni kryssar. En liten hund kan gott få sitt i knäet vid kryss, en lite större får man försöka ge en skön liggplats i lä.

Hundens behov styr
Ombordlivet måste planeras och tänkas igenom innan man ger sig iväg. Se till att hunden får en rejäl promenad innan dagens båttur börjar. Gör något kul och utmanande tillsammans, lite agility i skogen, ett litet köttbull- eller kexspår, kurragömma bland träd och buskar. Det är bra om hunden får lite extra mental stimulans innan dagens ombordliv börjar. Planera dagsetapperna utifrån hundens (kiss)behov. Fyra-fem timmar på havet kan vara ganska långt för en hund, även om den trivs ombord.

Har man tänkt vara ute på sjön hela dagen, måste man mellanlanda i en vik någonstans för hundens skull. Den som seglar måste vara beredd att ta till motorn ibland, ifall vinden mojnar och passen till havs blir alltför långa. Har man barn ger sig dagsturens längd av sig själv. Med motorbåt är det i allmänhet lite lättare att styra dagsetapperna, men man får vara beredd att lägga i en extra växel för att nå sin hamn- och kissplats i tid.

Även övernattningsvikarna måste planeras utifrån hunden och dess behov. En aldrig så vacker ö med idel slipade berghällar är inte det allra bästa ur hundsynpunkt. Hundar behöver lite gräs och buskar för sina toaäventyr.

Tänk också på att hundar inte är välkomna överallt. Oftast inte i badvikar. Se till att ni övernattar där det finns goda möjligheter till rejäla promenader. Efter några timmars stillasittande på sjön måste hunden få motionera ordentligt när den väl kommer i land. Om du har en badhund så tar du naturligtvis med dummy eller någon leksak som flyter så att hunden få svalka sig och leka i vågorna.

Aktivera hunden när ni går på promenad. Ta den inte bara kissvända utan lek med hunden, ha kul tillsammans! Båtlivet ska vara kul för hunden också. Köp en hundbok med aktiveringstips ifall du tycker att fantasin tryter. Enkla saker som att hoppa på stenar och stubbar och gå balansgång på nedfallna träd kan göra promenaden lite mer spännande för hunden.

Sakta i backarna
Du kanske måste anpassa båtens hastighet till hundens tycke och smak. En hund i en motorbåt med hal plastdurk kanske inte vill susa fram genom vågorna lika fort som husse. Alla hundar älskar inte fartvinden! Om krysslagen på segelbåten blir hårda och långa kan det vara svårt med balansen för hunden. Se till att den inte blir rädd när båten lutar, försök ge den en mysig liggplats i lä.

Båtlivet ska vara roligt för alla ombord. Gör ni bara dagsturer till öar och vikar är det säkert en ren fröjd för hunden att få följa med. Men är ni ute på rejäl båtsemester måste ombordlivet göras hundvänligt. Ge hunden en mysig sovplats, med fäll och leksaker, precis som hemma. Se till att den alltid har färskt vatten i en skål i sittbrunnen. Ge hunden en matplats i sittbrunnen också. Fasta rutiner är lila viktigt på sjön som i land.

Om dagsturen blir lite väl lång, försök att aktivera hunden ombord. Gör något kul. Ett litet godissök inne i båten. Träna några cirkuskonster. ”Give me five”, vacker tass, höger – vänster, godis i handen som hunden inte får ta förrän den håller din blick någon minut. Använd fantasin och hitta på roliga saker på minimal yta. Har ni barn ombord kan utmaningarna bli stora och fantasirika.

Hjälp ombord
Hjälp alltid hunden ombord! Har du en liten hund som du kan bära så är problemet löst. En större hund får man hålla i och leda. Se till att hunden inte halkar på de hala plastytorna eller smala trånga passager. Hjälp hunden i land också. Även om det oftast ät lättare för hunden att hoppa av än att hoppa på båten.

Se också till att du har ett litet hundapotek ombord. Cortison för insekts- och ormbett. (Be din veterinär om råd i god tid före semestern.) Ta med förband och rengöringsmedel, pincett så att du kan dra ut en tagg ur en trampdyna, fästingborttagare naturligtvis, kompresser och självhäftande bandage ifall du skulle behöva lägga ett tassförband eller liknande. Ta också med en lista på veterinärer längs er båtväg, den kan komma till pass.

Hur mycket du än planerar båtsemestern och förbereder både dig och hunden så är det inte alldeles säkert att din hund kommer att gilla båtlivet. Kanske blir den sjösjuk. Kanske känner den sig osäker ombord. Kanske kommer den aldrig att gilla båten och sjölivet. Ha respekt för det.

I värsta fall, sälj båten
Eller låt hunden få semestra på egen hand. Hos en god vän eller på ett hundpensionat. Då är sommaren och familjelyckan räddad för alla inblandade. En riktigt trevlig båtsommar önskar Lisbet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *