Resa på båt med hund

Att resa med en eller flera hundar är både roligt och enkelt. Om man tar det för vad det är. Vi har flera gånger rest med våra hundar på de stora finlandsbåtarna. Visst är det begränsat om utrymme och rastningen är väl inte topp, men allt går om man vill.

Hundarna måste klara en miljö som är mycket annorlunda än vardagen hemma. De ska klara att trängas med folk i hissar, trappor och andra smala utrymmen, folk som är berusade och beter sig, de måste också kunna ligga lugnt i hytten och vänta medan vi gör annat på båten. I matsalen får inga hundar vistas. Den trånga passagen mellan bilarna nere på bildäck är också ett måste att klara av.

Även detta år skulle vi ställa ut på den stora finska vinnarutställningen, som är motsvarigheten till Stora Stockholm. Vi hade fyra hundar med oss; två mopsar, en golden och en labrador. Förbokad hytt för hund, med fönster, är ett krav. Hytterna är inte stora, kanske cirka 5 kvm. Och där ska vi alla rymmas.

Bo med hund på hotell
Att bo på hotell med hund innebär också annorlunda rutiner än vad de är vana vid. De måste kunna bli lämnade utan att skälla, gnälla eller ens gny på hotellrummet, eftersom hundarna inte är välkomna i restaurangen. De måste rastas på gator, i parker eller någon grön liten plätt. För hundar som är vana att göra ifrån sig lösa, utan koppel, tar detta extra tid. Alla hotell tar inte emot hundar. Ofta får man också betala en extra avgift för att få ha sin hund på rummet. I Sverige är Scandic ett bra alternativ om man reser med hund.

Utställning i Finland
Att vara på utställning i Finland, är ungefär samma som i Sverige. Finska kennelklubben har alltid utmärkta arrangemang med bra tidsschema och mycket välorganiserat runt omkring. Det enda som inte var bra, var den hemska rastplatsen där alla hundarna måste rastas. Tata mops blev som helst förstenad och rörde sig inte ur fläcken, han ville verkligen inte kissa där.

Förberedelser
För att åka till Finland och komma tillbaks in i Sverige krävs att hundar är vaccinerade årligen mot parvo och valpsjuka. De måste även vara vaccinerade årligen mot rabies och blodtestade för antikroppar. Det finns två olika sorters vaccin mot rabies, det ena varar i tre år och det andra i ett år. I vissa länder inom EU och även baltstaterna krävs årlig vaccination mot rabies.

Hunden måste också ha ett korrekt ifyllt Sällskapsdjurpass för hund, där det framgår hundens ID och alla vaccinationer samt blodtestet för antikroppar mot rabies. Numera behöver inte hunden avmaskas mot dvärgbandmask inresa från Finland.

Man får inte lämna hundarna i bilarna på bildäck, utan de ska vara med i hytten under natten. Bildäcket stänger en halvtimme efter avgång och öppnar sedan igen en halvtimme innan ankomst.

Medan vi handlar och äter middag, får hundarna stanna i hytten. Innan det är gonatt, ska alla rastas högst upp på soldäck. Det är en annorlunda miljö för hundar som inte är vana att kissa och bajsa på plastgolv med starka vindar som far omkring.

Morgonen efter måste man vara aktsam när man rör sig på soldäck, ibland ligger där både glas och burkar som hundarna kan skada sig på.

Tull & nykterhetskontroll
När vi kommer iland på svensk mark efter resan, ska vi igenom tullen. Till min stora förvåning, är filen med rött, något att förtulla, stängd för trafik. Man kan alltså inte förtulla sina hundar, utan måste köra på grönt. Ofta har polisen också nykterhetskontroll vid utkörning från båten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *