Allmänna skötselråd

Det finns många sätt att sköta om sin hund. Denna information är framtagen för att hjälpa dig som kanske har köpt din första golden retriever.

Det du kan läsa här är en sammanfattning av ett stort område, hur man tar hand om sin golden på bästa sätt. Den är absolut inte avsedd att ersätta någon form av behandling som din veterinär har ordinerat. Om du misstänker att din hund är sjuk eller skadad kontakta genast din veterinär och kanske också din uppfödare.Många uppfödare har stor kunskap och lång erfarenhet av rasen och kan säkert också komma med goda råd om din goldens hälsa. Dessutom är säkert din uppfödare intresserad av om det händer din hund något.

Vill du läsa mer om hundar och dess vanliga sjukdomar kan du köpa Apotekets bok som heter ”Sköt om din hund”.

Vad är normalt för din hund
Då våra hundar inte kan prata med oss, i alla fall verbalt, så är det inte alltid som vi vet hur hunden mår. Men genom att regelbundet känna igenom och kontrollera hunden kan man förebygga onödigt lidande och sätta in ev. behandlingar på ett tidigt stadium.

En både för- och nackdel med våra golden är att de är så tåliga. De tål ganska mycket smärta innan de protesterar eller visar att de är mår dåligt jämförelsevis med andra raser. Det gäller att känna sin hund väl och veta vad som är normalt och vad som inte är normalt.Ett sätt att veta om hunden håller på att bli sjuk är att notera hur den är som frisk. Varje förändring från det som är normalt för hunden kan tyda på ohälsa. Skriv upp vad som är normalt för din hund så kan du om du bli osäker läsa dina noteringar och ge den informationen till veterinären om det behövs.

Mat: Hur mycket och hur ofta äter din hund? Ett tecken på att hunden är sjuk kan vara att aptiten förändras. Om hunden t.ex. inte vill äta hårda kex (som den annars slukar) kan det vara ett tecken på att den har ont i munnen eller halsen.

Vatten: Hur mycket dricker din hund. Det är naturligt att den dricker mer när det är varmt mot när det är kallt ute och om den har motionerats hårt. Men om hunden dricker mer eller mindre än vanligt är förmodligen ett tecken på att den inte mår bra.

Avföring och urin: En förändring när det gäller hundens avföring och/eller urin är troligen ett tecken på att något inte står rätt till.

Kroppstemperatur: Vilken temp brukar din hund ha? En hund har normalt ca 38 grader. Men det kan vara bra att veta vad din hund har när den är frisk. Vet om hunden har feber genom att känna på dess nos? Nej tyvärr så kan man inte det. Det finns bara ett sätt och det är att ta tempen i ändtarmen med en febertermometer. Smörj in änden på termometern med lite vaselin och låt den sitta där så länge det behövs (brukar vara ca tre minuter).

Hundens ork: En hund som vanligtvis har en massa energi som plötsligt bara vilar mår dåligt. Men det kan även vara det omvända, d.v.s. en lugn hund som blir mycket aktiv kan också må dåligt.

Hundens vikt: Vet du vad din hund väger? Väg och skriv upp så du vet om ifall din hund plötsligt går upp eller går ner i vikt. Ofta så observerar vi inte detta så då kan det vara bra att veta vad hunden normalt väger.

Känn igenom om kontrollera din hund varje vecka
Ta för vana att, gärna på en bestämd veckodag så att det blir en rutin, känna igenom din hund. Om du tycker att det är jobbigt för knän och rygg att vara på golvet så lär hunden att bli undersökt på ett bord. Det är något som veterinärerna uppskattar när man kommer med sin hund.

Träna hunden att vara på ett bord
När man tränar hundar att vara på bord ska man tänka på att det måste vara ett stabilt bord. Det får absolut inte vara ostadigt, då blir hunden osäker och vill ner. Underlaget på bordet får inte vara halt. Lägg på en dörrmatta eller en badrumsmatta så att hunden känner att den har fäste när den är på bordet.

Börja med att visa hunden att du har något gott godis. Lägg godiset åt sidan och lyft upp hunden på bordet. Ge den godiset och tala lugnt om för den att den är duktig och kela lite med hunden. Låt den sedan få ett frikommando t.ex. ”varsågod” och låt den hoppa ner alt. lyfter ner den om det är en valp. Upprepa några gånger innan du sätter upp hunden och börjar med att undersöka den.

Gå igenom hunden från nos till svans:

Nosen: Att den är som den brukar – en del hundar har torrare nosar och andra har en fuktigare nos. Notera ev. avvikelser från det som är normalt för din hund.

Ögon: Att de är klara och fina.

Öron: Att dessa är rena och fria från vax.

Mun: Titta på tänderna och tandköttet. Tandköttet bör vara fast och rosafärgat och tänderna bör vara ganska rena. Tandkött som ser rött och irriterat ut eller en dålig andedräkt kan vara tecken på att något är fel, antingen i munnen eller i kroppen. Kontakta din veterinär vid tandsten. Ge gärna hunden något hårt att tugga på då och då t.ex. tuggben. Undvik godis och söka kakor.

Hull: Känn på hundens hull. Du ska lätt kunna känna revbenen på sidan av hunden när den står upp. Undvik övervikt som är farligt och kan förkorta hundens liv med flera år.

Pälsen: Känn igenom hundens päls med avseende på ohyra, sår, eksem, knölar etc. Borsta gärna igenom pälsen med en skön borste då och då. Ju luftigare päls desto mindre risk för eksem och bakterieinfektioner.

Tassar: Kontrollera tassarna för sprickor, sår etc. Klipp hundens klor regelbundet och efter behov. Torka tassar fria från fukt. Skölj vid behov först bort eventuellt vägsalt. Torra och spruckna trampdynor mår bra av infettning med tassalva.

Analsäckar: Hundar har två sekretproducerande körtlar på ömse sidor om analöppningen. Dessa producerar ett för oss illaluktande sekret. Analsäckarna töms regelbundet och anses vara en del i hundens naturliga revirmarkering. Ibland kan dessa körtlar svullna och bli inflammerade. Tecken på detta är upprepat kanande på baken och ökat slickande runt analöppningen. Kontakta i så fall din veterinär. Att det enstaka gånger luktar konstigt från baken (sött och unket) är inte något tecken på sjukdom.

Mat och motion
Precis som med oss människor så mår våra hundar bra om de får rätt mängd mat och rätt mängd motion. Tyvärr så har vi hundägare en tendens till att ge våra hundar för mycket mat och godsaker och för lite motion.

På fodersäckarna står ofta rekommenderad angiven mängd mat hunden bör äta (om man nu ger torrfoder vilket många gör). Fodertillverkarna vill ju sälja mycket foder och kan ibland ta i med fodermängden i överkant. Dessutom har varje individ, precis såsom hos människor olika hög ämnesomsättning vilket kan ge stora skillnader på hur mycket foder var och en ska ha.

Titta och känn på hunden. Du ska kunna se att hunden har en midja och lätt känna hundens revben under ett tunt lager hull.Att alla hundar behöver motion tror jag att alla är överens om. För att en vuxen golden ska må bra så behöver den minst en långpromenad om dagen samt ett par 15-20 minuters promenader.

Vad som är viktigt med motion är att man försöker att ge hunden samma motion varje dag oavsett väderlek och veckodag. En hund som får gå i timmar i skogen på helgerna men bara gå koppelpromenader på vardagarna kan lätt skada sig och få träningsvärk när det blir intensiv motion bara på helgerna.

Hud- och pälsvård
Det räcker med att borsta igenom hundens päls en gång i veckan. Bada hunden med schampo vid behov. Tidigare rekommenderades det att man bara skulle bada sin hund några få gånger om året med schampo eftersom att de tar bort hudens naturliga fettskydd. Men det var då det. Med dagens preparat så kan så kan du schamponera din hund lite då och då även om det räcker med regelbunden borstning och vid behöv avsköljning med rent vatten.

Torka din hund ordentligt efter badet och borsta gärna ner pälsen så ser den lite trevligare ut än när den står åt alla håll.

Golden retriever är egentligen ingen trimmras men den ser så mycket trevligare ut om man trimmar till den. En hund som är otrimmad ger ofta ett lunsigt och lufsigt intryck.Ett annat gott skäl till att trimma sin hund är om man klipper ur pälsen, finns det inte så mycket för bakterierna att gro i, bakterier som kan orsaka våteksem på hundar som gärna badar.

Vid ev. hudproblem följ alltid de råd du fått av din veterinär.

Öron
Öronen är av naturen självrenande och kräver inte särskilt mycket skötsel.

Yttre öroninflammation yttrar sig vanligen som klåda och obehag. Hunden kliar sig över öronen med bak tassarna, skakar på huvudet eller gnider öron mot golv och mattor. Lyfter man på öronlappen kan man ofta känna en sötaktig eller kraftigt illaluktande doft samt se ett brunt eller gult kladdigt sekret i hörselgången. Sekret och lukt innebär att en överväxt av svamp eller bakterier har skett. Misstänker du att din hund fått öroninflammation bör du uppsöka din veterinär. En öroninflammation kräver behandling annars kan den utvecklas till ett kroniskt tillstånd.

Ett sätt att förebygga öroninflammation är att trimma ur öronen så att det blir lite luftigare. Man kan också köpa s.k. öronrens och skölja öronen om de är riktigt smutsiga. OBS! använd aldrig tops i din hunds öron. Risken är stor att du petar ner smuts i örongångarna som du inte kommer åt då de är vinklade inåt.

Klippa klor
När du klipper framklorna sätter du hunden ned mellan dina ben och lyfter upp en tass och klipper sedan en klo i taget. Har du en hund som är ovan vid denna hantering, börja då med att sätta hunden mellan dina ben och lyft upp en tass i taget och kläm lite på tassen. När du har gjort det ett par gånger och ni båda känner er lite säkrare, klipp då en klo i taget men sluta inte förrän hunden är stilla och accepterar hanteringen. Klipp klorna ofta så vänjer sig både du och hunden.

Lös i magen
Om din vuxna hund blir lös i magen, hoppar du över något mål, alltså strikt fasta. Börja med att ge risavkok ett par mål och sedan kan du ge risavkok tillsammans med frikadeller på barnmatsburk, börja med en eller ett par stycken åt gången alt. lite kokt fisk. Om du har en valp som är dålig i magen kontakta din uppfödare för råd eller uppsök veterinär.

När hundens mage stabiliserat sig, börjar du försiktigt att blanda i torra kulor (hundens ordinarie mat) i riset.

A-fil kan också vara gynnsamt för tarmfloran och kan ges ovanpå riset. Tänk också på att maten inte ska vara kall när hunden äter den.

Friskt vatten ska alltid finnas till hands.

Om hunden är lös i magen mer än i högst ett par dagar eller att diarrén blir blodigkontakta din uppfödare och veterinär.

Recept på risavkok
2 dl ris och 5 dl vatten samt lite salt kokas långsamt och länge under lock.

Avmaskning
För att din hund inte ska drabbas av inälvsparasiter bör du avmaska den regelbundet.

När du hämtar din valp hos uppfödaren är den minst åtta veckor gammal och redan avmaskad och vaccinerad.

Beroende på vilket avmaskningsmedel som använts de första två gångerna ska du därefter avmaska din valp. Det kan din uppfödare ge dig anvisningar om. De vanligaste inälvsparasiterna hos hundar är spolmask. Spolmask syns i avföringen som vit smal spagetti. Andra tecken är att hunden blir mager och glanslös i pälsen men då är den troligen oerhört infekterad.

När du har haft din hund ett år är det dags att avmaska den ännu en gång. Det finns ett antal receptfria avmaskningsmedel att köpa på apoteket. Många är bredspektriga, det vill säga de är effektiva mot flera sorters inälvsmask. De finns i olika former, som tabletter eller pasta. Förpackningarna är försedda med utförliga beskrivningar om dosering. Du behöver inte använda samma sorts avmaskningsmedel varje gång utan kan byta mellan märkena. Din valps uppfödare kan säkert ge dig tips och råd om detta annars går det bra att få den informationen av din veterinär via telefon.

En vanlig rekommendation är att avmaska hunden en gång om året. Men om du ser mask i hundens avföring eller märker att den blir mager och glanslös i pälsen ska du självklart ge den en kur med avmaskningsmedel. Har du sett mask i avföringen eller i uppkasning avmaska hunden direkt och sedan ytterligare en gång efter två till tre veckor.

Du ska inte avmaska din hund om den är dålig i magen. Den kan efter en avmaskningskur bli litet lös i magen någon eller några dagar men det är inget farligt. Om den är dålig i magen längre än så ska du kontakta veterinär.

Fästingburna sjukdomar
Fästingen i sig är ett mindre problem för hunden, det är de infektioner, borrelia och ehrlichia samt TBE, som fästingen kan vara bärare av som ställer till besvär för både hund och människa.

Det är den i Sverige vanligast förekommande fästingen, Ixodes ricinus, som är bärare av borrelia och ehrlichia. Då både människa och hund kan smittas om de haft fästingar som varit infekterade är det av stor vikt att skydda sin hund, och därmed sig själv, från fästingar.

Borrelia
Borreliabakterierna finns i fästingens magtarmkanal och de överförs via fästingens saliv, detta sker 1-2 dygn efter att fästingen har satt sig. Alla fästingar har inte borreliabakterier i sin magtarmkanal, andelen infekterade fästingar varierar stort i olika områden i landet.

Symtombilden varierar, allt från akut hälta till njurskador och hjärtpåverkan förekommer. Det vanligaste symtomet är dock hälta. Diagnos ställs med hjälp av symtom och blodprov där man letar efter antikroppar.

Ehrlichia
Ehrlichaorganismen sprids även den via fästingbett, och här räknar man också med att det tar minst ett dygn från att fästingen satt sig till smitta överförs.

Symtom vid infektion kan vara feber, slöhet, dålig aptit och svårigheter med koordinationen. Diagnosen ställs med hjälp av symtom och blodprov. I det akuta skedet av sjukdomen kan organismen ses i blodet med mikroskop, men även här kan man leta efter antikroppar. Är hunden nyligen smittad finns inga antikroppar i blodet. Det tar ca två till tre veckor innan de utvecklas.

Förebygg fästingangrepp hos din hund
En hund som smittats med borrelia och/eller ehrlichia behandlas med antibiotika och blir oftast återställd. En del hundar blir tyvärr inte bli helt friska. Det bästa sättet att undvika dessa sjukdomar är att skydda hunden mot fästingar. Ett sätt att göra det är att inte låta hunden vistas där det finns fästingar, vilket väl knappast är aktuellt för en hund. Ett annat sätt är att använda de medicinska preparat som finns.

Se upp med följande symptom
Om du observera några av följande symptom ska du alltid söka hjälp hos din veterinär.

  • Problem med andningen. Hundar som flåsar i vila eller har problem med att andas kan ha hjärt- eller lungproblem. Uppsök genast en veterinär.
  • Blekt tandkött tyder nästan alltid på ett akut tillstånd.
  • Onormal trötthet. En vanligtvis pigg och alert hund som inte vill stiga upp ska leda till ett telefonsamtal till veterinären.
  • Uppsvälld buk är ett tecken på att hunden är ordentligt sjuk. Det är akut åk genast till veterinären.
  • Andedräkt som luktar kemikalier. Kan hunden ha fått i sig något giftigt på promenaden? Det kan vara akut åk genast till veterinären.
  • Svårt att kissa. En hund som har svårt att kissa kan ha stopp i urinvägarna. Uppsök veterinär snarast.
  • Onormala kräkningar (om hunden kräks mer än en gång i timmen eller mer än sex gånger på åtta timmar).
  • Låt inte hunden vistas i garage, då kylarglykol är oerhört giftigt, men smakar sötaktigt vilket kan vara attraktivt för våra golden retrievers.

Några vanliga, akuta sjukdomstilltånd som du bör känna till
Magomvridning:
Det motsvarar tarmvred hos människa, och drabbar framför allt storvuxna raser. Händer oftast då utfodring (oftast torrfoder) och motion är för nära inpå varandra. Magsäcken vrids ett varv runt sin axel. Foder, gas och blod kan inte passera vilket resulterar i att magsäcken sväller kraftigt. Detta ger en konturstörning av buken bakom revbenen. Andning och blodcirkulation påverkas kraftigt, liksom hundens allmäntillstånd.

Hunden försöker kräkas men bara lite slem och saliv kommer upp. Har detta inträffat måste hunden omgående till veterinär! OBS! Detta tillstånd är livshotande och leder till döden utan snabbt insatt behandling.

Förgiftning: Om ”giftet” är känt, ring Giftinformationscentralen dygnet runt över 112 eller 08-33 12 31. Ring sedan veterinär. Om giftet ej är känt ring veterinär direkt. Om giftet är ett läkemedel kan även läkemedelsupplysningen ringas dygnet runt på tel 020-66 77 66.

Trafikskador och fall från hög höjd: När hundens allmäntillstånd är påverkat bör veterinär genast kontaktas.

Bit- och sårskador: Ihållande blödning och större hudskada måste genast åtgärdas. Lägg vid behov ett tryckförband och kontakta sedan veterinär. Mindre skador bör tvättas rena och vid behov bindas. Veterinärbesök kan i allmänhet vänta tills påföljande dag, om skadan inträffar sen kväll eller natt,. I sådant fall bör halskrage användas så att hunden inte själv genom slickande och bitande förvärrar skadan. Kontakta alltid veterinär i de fall du är osäker. Bitskador ger ofta betydligt större skador än vad som ses med blotta ögat och ger ganska kraftig smärta.

Ögonskador: När ögat skadats av yttre orsaker som t.ex. rivsår, bitsår, sticksår och skada på hornhinnan misstänks, bör det undersökas snarast. Ytliga sår kan vara svåra att se utan diagnostisk färgning. Därför bör alltid en ögonskada undersökas av veterinär, om inte omedelbart så senast påföljande dag om inte förbättring dessförinnan inte inträffat då det är smärtsamt för hunden.

Hältor, benbrott: Okomplicerade hältor, d.v.s. där hunden fortfarande stödjer på benet kan vänta till följande dag eller t.o.m. ett par dagar om hältan ej är markant. Vid blockhälta d.v.s. om hunden överhuvudtaget ej stöder på benet eller om en led är varm och svullen bör dock veterinär kontaktas omgående, då en ledinfektion kan misstänkas. Skulle allmäntillståndet vara nedsatt och/eller hunden ha mycket ont bör även i sådant fall veterinär kontaktas omgående. På skador nedan armbåge och knä kan ett stödförband anläggas i väntan på veterinärundersökning. Var uppmärksam på att inte lägga ett stödförband för hårt. Blodcirkulationen kan i så fall försämras till benet, vilket kan leda till allvarlig vävnadsskada.

Kennelhosta: Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för kikhosteliknande symtom hos hund. Flera olika smittämnen är inblandade. Det typiska symtomet på kennelhosta är akut insättande hostattacker. Hundarna hostar ibland så att de får upp vitt slem, även om hostan mycket väl även kan vara torr. En liten febertopp i början av hostan är inte ovanlig. Hur svårt sjuka hundarna blir är mycket individuellt – vissa hundar hostar bara några dagar och är tämligen opåverkade, medan andra hostar länge och kan knappt röra sig utan att börja hosta.

Generellt går det över av sig själv men det kan gå över i lunginflammation – se alltså till att kontakta veterinär om hunden verkar allmänpåverkad eller om den har feber som inte ger med sig. Kennelhosta är luftburen och kan smitta både direkt och indirekt. Om hunden är smittad, se till att hålla den borta från andra hundar minst 14 dagar efter att alla symptom försvunnit.

Ormbett: Vid ormbett skriker oftast hunden till och gnyr en stund. Det bitna området svullnar kraftigt under någon timme. Undvik att hunden rör sig i onödan, giftet sprids då lättare. Bär om möjligt hunden efter ett ormbett. Om du har cortison utskrivet ge detta enligt tidigare anvisning. Kontakta sedan veterinär. Veterinärbesök rekommenderas eftersom ormbett kan ge hjärt-, njur- och leverskador.

Insektsbett/getingstick är oftast ofarligt för hund. Vid många bett eller stört allmäntillstånd kontakta veterinär. Hunden får i vanliga fall ej svullnad i andningsvägarna. Skulle dock ett getingstick ta i munnen eller tungan kan detta inträffa. Kontakta i sådant fall veterinär omgående. Har du cortison hemma kan du ge detta som vid ormbett, en engångsdos på 2 mg/kg.

Kräkning och/eller diarré: Om allmäntillståndet är ostört och hunden får behålla vätska kan man prova med svält i 24 timmar. Ge sedan kokt fisk och kokt ris i små portioner 3-4 ggr/dag i 2-3 dagar för att sedan successivt återgå till normal kost under 2-3 dagar.

Om misstanke finns att hunden svalt ett främmande föremål bör veterinär kontaktas omgående. Likaså om kräkningarna och/eller diarrén är ihållande och svält/diet inte ger någon förbättring. Vid försämrat allmäntillstånd kontakta alltid veterinär.

Vattensvans: Golden kan få ”vattensvans” när de har badat och simmat mycket eller blivit kall. Svansen hålls i normalt läge ca 1 dm från svansroten och sedan hänger den bara 90° rakt ned, det ser helt enkelt ut som om svansen gått av. Hundarna kan ha ont av detta men det finns inte mycket att göra för det läker ut av sig självt men dessvärre kan det bli en återkommande åkomma. Har hunden mycket ont så uppsök veterinär för smärtstillande.

Våteksem kan se ut som skrubbsår och är illaluktande med sårvätska, rött och glänsande. Allvarligare form är när det börjar uppstå varprickar i såret.

Du kan börja med att klippa rent runt om och se till att hålla det torrt med alsollösning. Ibland har förloppet en närmast explosionsartat fart. Går det så långt att varprickar uppstår uppsök veterinär omedelbart för att få antibiotika.

Skendräktighet: Tiken uppför sig som om hon skulle vänta valpar, är rastlös, orolig, samt bäddar. Detta är ett vanligt beteende som tilltar och kulminerar ca två månader efter avslutat löp, då tidpunkten för en eventuell valpning skulle ha ägt rum. Juvren kan växa till och en viss mjölkproduktion kan förekomma. Kraftig skendräktighet går numera att bryta. Kontakta din veterinär i förekommande fall.

Efter ett löp ökar också risken för livmoderinflammation. Tiken får då nedsatt allmäntillstånd, ökad törst samt kan ha variga och/eller blodiga flytningar från vagina. Tiken bör då genast undersökas av en veterinär. Misstänks livmoderinflammation men tiken ändå inte har flytningar är detta ett ännu allvarligare tillstånd – uppsök genast veterinär.

Skador vid hundbett
Vad som än händer, ta alltid den andra hundens matte/husses namn och telefonnummer. Även om man har strikt hundägaransvar så kan man behöva kontakt med den andra parten i det flesta fallen, oavsett vilken hund som skadats.

Vid ett hundslagsmål är det de vassa tänderna och ruskningarna som är det ödesdigra. Även om hunden har mycket päls så vid ruskningarna slits huden loss från underhuden och här uppstår det lätt sårfickor. Då de vassa tänderna punkterar huden uppstår inkörsportar för de munbakterier alla hundar har och dessa får fri väg ned i sårfickorna och en infektion uppstår.

Om hunden blöder
Artärblödning:
Blod som går från hjärtat och ut i kroppen, det pumpas ut under ett tryck. Lägg tryck över, nyp ihop med fingrarna. Om det inte slutar blöda får man helt enkelt stoppa tummen i hålet! Det måste sluta blöda!

Venblödning: Blodet sipprar mera i jämn ström, då trycket är så mycket mindre än i artärerna så kommer blodvenens väggar att snart falla ihop och det slutar blöda.

Blödande öronlappar: Sätt bandage, t e x gör en rulle av en gasbinda och lägg på insidan av örat och veva därefter runt med lite gasbinda. Tejpa både i päls och på gasbindan så att det sitter fast.

För säkerhets skull, har du krage hemma, sätt på den efter bandagepåsättningen. I och med att kragen är på så brukar inte hundar skaka på huvudet. Skulle man inte få på bandage, tejpa med kirurgtejp på örat för att kunna transportera in hunden till veterinär.

Enklare bett
Se till att dessa hål efter tänderna aldrig får läka igen med en gång! Tvätta med tvål och vatten och kläm/massera försiktigt runt bettstället. De öppna små hålen kommer att fungera som dräneringshål för eventuellt mindre infektioner.

Om du anser att det inte är sår som bör sys och att du tvättar och håller de små hålen öppna kan du avvakta veterinärbesöket. Har ingen svullnad uppstått de följande 3-5 dagarna så läker det bra. Men skulle det ”frasa” om det fortfarande och det t.o.m. kommer lite blod när man klämmer/masserar så uppsök veterinär.

Större sår
Uppsök alltid veterinär vid större sår. Dessa ska sys och dräneras och hunden sätts på antibiotika för att förhindra infektioner.

Hundens apotek
Ha ett husapotek tillgängligt för första hjälpen, och glöm inte bort bilen. En olycka händer inte alltid hemma.

  • trubbig sax
  • sterila kompresser
  • bomullspinnar
  • klotång samt blodstillande medel
  • febertermometer samt glidmedel (vaselin, fet salva)
  • desinfektionsmedel, t ex ”jodopax hud och sår”
  • natriumklorid spolvätska
  • hydrokortisonsalva (receptfri) för att behandla klåda och hudirritationer
  • kortison (receptbelagt) mot ormbett
  • bomull
  • gasbinda, både vanlig och självhäftande
  • halskrage
  • tassalva
  • tandborste
  • eventuellt medel mot fästingar och fästingborttagare