Våteksem och vattensvans

När sommaren kommer är det många hundar som glatt hoppar i vattnet. Men, med många bad och lite otur kan din hund drabbas av våteksem och vattensvans.

Vattensvans
Vattensvans är en översättning av engelskans ”water tail”. Båda begreppen är dock diffusa då det egentligen rör sig om en förlamning av svansen. En bättre benämning är ”svansförlamning”. Namnet ”vattensvans” kan ha uppkommit på grund av att hundar har fått det när de blivit nedkylda i samband med apporteringsarbete i vatten, men det är bara en utösande orsak, det finns andra faktorer som gör att hunden kan drabbas.

Det är lätt att se när hunden drabbas. Svansen hålls i normalt läge ca en decimeter från svansroten och sedan hänger den bara 90 grader rakt ned, det ser helt enkelt ut som om svansen gått av.

Hundarna kan ha ont av vattensvans men det finns inte mycket att göra för det läker ut av sig självt men dessvärre kan det bli en återkommande åkomma. Har hunden mycket ont så uppsök veterinär för smärtstillande.

Förebyggande
Om din hund badar när det är kallt i vattnet, under cirka 13 grader, är det bra att torka den efter badet med en handduk och kanske lägga på ett värmande täcke om hunden ska fortsätta att vara ute och det är kallt i luften. Har din hund drabbats, låt den ta det lugnt ett par dagar och håll den varm. Kallbaden får vänta.

Våteksem
Våteksem kan se ut som skrubbsår och är illaluktande med sårvätska, rött och glänsande. En allvarligare form är när det börjar uppstå varprickar i såret.

Du kan börja med att klippa rent runt om och se till att hålla det torrt med alsollösning. Ibland har förloppet en närmast explosionsartat fart. Går det så långt att varprickar uppstår uppsök veterinär för att få antibiotika.

Om du vet att din hund kan drabbas av våteksem så var noga med att torka hunden ordentligt efter badet.

Har man en hund med mycket päls som drabbas av våteksem är det bra om man trimma sin hund, för då finns det inte så mycket för bakterierna att gro i, bakterier som kan orsaka våteksem på hundar som gärna badar.