Alternativ till tratt

De flesta hundar får någon gång under sin livstid stifta bekantskap med en tratt. Hunden kan vara tvungen att ha tratt för att t.ex. ett sår ska läka. Tratten förhindrar hunden från att komma åt, slicka och gnutta på såret vilket kan förhindra läkning och i värsta fall orsaka infektion.

Olika hundar reagerar olika på att bära tratt. De flesta hundar tycker inte om tratten men accepterar den efter ett tag. En del hundar hatar tratten och det tar mycket lång tid innan de accepterar den. Och så finns det en del som inte bryr sig alls om tratten. Det är som om den inte finns utan de lever på som vanligt.

Lite att tänka på
När du får hem din hund med tratt från veterinären eller om du sätter på den av eget initiativ så är det viktigt att du inte ömkar hunden och tycker synd om den. Gör du det så förstärker du hundens eventuellt obehag.

Många hundar reagerar på att tratten är så stor och tar i väggar och möbler när den rör sig inomhus. Om det går så ta med hunden ut på en liten promenad med tratten på så att den vänjer sig lite med tratten utomhus. Efter en stund kan du kanske ge hunden lite godis (om den får för vet.) och kanske buffa lite på tratten. Ta gärna för vana att erbjuda hunden något riktigt gott när tratten åker på så kan de själva glatt sticka in huvudet i tratten.

Förstenad hund
Det finns hundar som blir som förstenade och som inte kan röra sig när tratten kommer på. Man kan försöka och locka och pocka med godis och prata uppmuntrande med hunden men min erfarenhet är att sådana hundar måste komma över det på egen hand. Det är hjärtskärande att se sin hund stå timme ut och timme in och kanske dregla och hässja men hunden brukar lugna sig till slut även om det tar lång tid.

Krage istället för tratt
Det finns numera kragar att köpa till hunden men ett varningens ord om dem. Kontrollera noga att hunden verkligen inte kan komma åt såret.

Lufta öronen
Hundraser som har hängande öron behöver få dem luftade några gånger om dagen och givetvis ska tratten hela tiden torkas så den är ren. När jag sitter still och tittar på tv och hunden ligger intill mig så jag har full uppsikt åker tratten av men jag litar inte på hunden så om jag lämnar rummet då åker genast tratten på igen.