Är valpen sjuk

Det finns många sätt att sköta om sin hund. Denna information är framtagen för att hjälpa dig som kanske har köpt din första hund. Det du kan läsa här är en sammanfattning av ett stort område; hur man tar hand om sin hund på bästa sätt. Den är absolut inte avsedd att ersätta någon form av behandling som din veterinär har ordinerat. Om du misstänker att din hund är sjuk eller skadad kontakta genast din veterinär och kanske också din uppfödare.

Många uppfödare har stor kunskap och lång erfarenhet av rasen och kan säkert också komma med goda råd om din hunds hälsa. Dessutom är säkert din uppfödare intresserad av om det händer din hund något.

Vill du läsa mer om hundar och dess vanliga sjukdomar kan du köpa Apotekets bok som heter ”Sköt om din hund”.

Då våra hundar inte kan prata med oss, i alla fall verbalt, så är det inte alltid som vi vet hur hunden mår. Genom att regelbundet känna igenom och kontrollera hunden kan man förebygga onödigt lidande och sätta in behandling på ett tidigt stadium.

Vissa raser tål ganska mycket smärta innan de protesterar eller visar att de är mår dåligt jämförelsevis med andra raser. Det gäller att känna sin hund väl och veta vad som är normalt och vad som inte är normalt.

Ett sätt att veta om hunden håller på att bli sjuk är att notera hur den är som frisk. Varje förändring från det som är normalt för hunden kan tyda på ohälsa.

Skriv upp vad som är normalt för din hund så kan du om du bli osäker läsa dina noteringar och ge den informationen till veterinären om det behövs.

Mat: Hur mycket och hur ofta äter din hund? Ett tecken på att hunden är sjuk kan vara att aptiten förändras. Om hunden t.ex. inte vill äta hårda kex (som den annars slukar) kan det vara ett tecken på att den har ont i munnen eller halsen.

Vatten: Hur mycket dricker din hund. Det är naturligt att den dricker mer när det är varmt mot när det är kallt ute och om den har motionerats hårt. Men om hunden dricker mer eller mindre än vanligt är förmodligen ett tecken på att den inte mår bra.

Avföring och urin: En förändring när det gäller hundens avföring och/eller urin är troligen ett tecken på att något inte står rätt till.

Kroppstemperatur: Vilken temp brukar din hund ha? En hund har normalt ca 38 grader. Men det kan vara bra att veta vad din hund har när den är frisk. Vet om hunden har feber genom att känna på dess nos? Nej tyvärr så kan man inte det. Det finns bara ett sätt och det är att ta tempen i ändtarmen med en febertermometer. Smörj in änden på termometern med lite vaselin och låt den sitta där så länge det behövs (brukar vara ca tre minuter).

Hundens ork: En hund som vanligtvis har en massa energi som plötsligt bara vilar mår dåligt. Men det kan även vara det omvända; en lugn hund som blir mycket aktiv kan också må dåligt.

Hundens vikt: Vet du vad din hund väger? Väg och skriv upp så du vet om ifall din hund plötsligt går upp eller går ner i vikt. Ofta så observerar vi inte detta så då kan det vara bra att veta vad hunden normalt väger.

Ta för vana att, gärna på en bestämd veckodag så att det blir en rutin, känna igenom din hund. Om du tycker att det är jobbigt för knän och rygg att vara på golvet så lär hunden att bli undersökt på ett bord. Det är något som veterinärerna uppskattar när man kommer med sin hund.