Hur mycket ska valpen äta

De flesta hundar är glada i mat men så finns det en del hundar som är extremt matglada och som lätt får i sig för mycket och lägger därför på sig extrakilon. Om man vill att hunden ska leva ett gott och långt liv bör den inte bära på extra vikt. Studier utförda på labradorer visar ett en hund som är för tjock kan minska sin livslängd med upp till två år.

En del hundar behöver mer mat och andra mindre. En vuxen hund som inte rör sig så mycket, behöver inte lika mycket mat som en som rör sig mycket.

Ge inte valpen för mycket mat
När det gäller mängden foder din valp ska ha så följ i första hand din uppfödares anvisningar. Han eller hon har säkert stor erfarenhet av detta.

Anpassa mängden mat till hur mycket hunden rör sig. En vuxen hund som rör sig normalt behöver inte ha ett foder som innehåller mycket fett och proteiner. Den kanske kan äta ett foder som innehåller mindre och få äta lite mer istället om den är matglad.

Vad är lagom hull
Att hunden har lagom hull kan du kontrollera genom att känna med handen längs hundens sidor när den står upp. Om du lätt känner hundens revben är den i rätt hull. Om revbenen däremot sticker ut är den för smal. Måste du leta efter revbenen är den i för högt hull. Man kan också titta på hundens midja. Saknas midja helt är den för tjock.

Om hunden måste banta
Ge lite mindre mat och öka motionen. Se till att alla i familjen respekterar att hunden inte ska ha extra snacks i form av matrester och smörgåsar eller annat. Svårare än så är det inte.

Dryga ut maten
Om man ger sin hund torrfoder, vilket de flesta gör, kan man börja med att blötlägga fodret med kallt vatten och låta det svälla så att volymen ökar.

Man kan även tillsatta puffat ris som finns att köpa i mataffärer. Det innehåller lite fett och inget socker.

De flesta hungriga hundar äter det mesta, även grönsaker, som man kan dryga ut maten med.

Fettfällor
Se upp med allt som du ger din hund. Även tuggben och grisöron innehåller extra kalorier. Pröva att ge hunden en morot att tugga på istället och spara tuggbenen till fest.

Frolic och dokobitar (levergodis) är riktiga fettfällor. Det finns magrare alternativ i hundbutikerna.

Undvik plommon och annat
Det finns mat man inte bör ge sin hund, katrinplommon är ett exempel. Det är laxerande för både människor och hundar.

Var försiktig med lök i alla former. Stora mängder lök kan ge blodbildsförändringar och leverskador, enligt Marie Sallander.

Ge inte hunden ben som börjar på bokstaven f; fågelben, fläskben och fiskben. De är vassa och kan i värsta fall skära sönder hundens tarmar.

Läs gärna Marie Sallander, Åke Hedhammar och Åsa Lindholms bok Hundmatboken som är utgiven av Svenska Kennelklubben. Där finns mycket matnyttigt att läsa för den intresserade.