Valpen vill inte äta

Det finns säkert lika många metoder att få valpar och unga hundar att äta som det finns uppfödare, alla har sina egna knep.

Om valpen inte vill äta och inte är sig lik utan är trött och slö eller stressad bör du uppsöka veterinär för att kontrollera att valpen inte är sjuk.

Svälter inte
Ta det lugnt om valpen inte äter. Hittills är det ingen valp som vad vi vet svultit ihjäl för att den inte vill äta den hundmat som serveras. Men det finns några saker att tänka på.

Låt valpen vara ifred när den ska äta
Valpar har ibland svårt att koppla av och äta. Se över valpens matsituation. Låt inte valpen leka och härja fritt innan den ska äta och se till att det är lugnt i köket och inget som stör valpen.

Byt inte foder för att valpen inte äter
Det är ingen idé att byta foder bara för att valpen inte äter det som serveras. Byter du foder, äter valpen det nya fodret med god och glad aptit i någon vecka, sedan vill valpen inte heller ha det nya fodret. Då är det dags att se till att valpen äter det foder som du vill att den ska äta.

En aptitretare
Det är viktigt att valpar som växer äter. Det bästa är förstås att valpen äter sitt foder men går det trögt kan man prova med olika aptitretare.

Prova med lite kokt eller stekt köttfärs i botten av matskålen, häll på lite vatten, blanda med köttfärsen och häll sedan på torrfodret. Man kan också blanda torrfodret med lite mosad kalvsylta eller blanda i lite flytande margarin. Att smeta in matskålens botten med lite leverpastej kan också fungera. Även vanlig naturell yoghurt kan användas som smaksättare när valpen inte är så matglad.

Ett annat tips är att köpa hundmat på burk. Tag och blanda ut torrfodret med några matskedar burkmat, det brukar uppskattas.

Hur ofta ska valpen äta
När man får hem en liten valp är det vanligt att man ska ge den mat 3-4 gånger om dagen. När valpen sedan blivit 11-12 veckor brukar man ge valpen tre mål mat om dagen och efter sex månader så äter de morgon och kväll.

Om din valp t ex äter sin frukost med god aptit men inte vill ha sin lunch så kan du prova att minska på antalet mål. Valpen kanske äter bättre om den får mat på morgonen, eftermiddagen och på kvällen. Samma sak för valpen som ska äta tre gånger om dagen. Den kanske äter bättre om den får två mål mat om dagen.

Träna inte vid matskålen
Valpar som slukar sin mat med god aptit kan man träna lite vid matskålen, som att den ska sitta och vänta på ”varsågod”. Gör inte detta om du har en valp som inte slänger sig över maten. Det finns andra tillfällen då du kan träna.

Träningsgodis
Tänk på vad du använder för träningsgodis till din valp. Du kanske inte behöver använda jättegott godis när du tränar valpen hemma. Men när ni går på valpkurs behöver man oftast ha med sig något godare till valpen.

Tänk på att inte träna valpen och ge den gott godis innan den ska äta. Träna hellre en stund efter det att valpen har ätit. Mat först och gotta sedan.

Tänk också på hur mycket träningsgodis du ger valpen. Ger du valpen en deciliter träningsgodis så kan du minska motsvarande mat.

Inget smask från eget bord
Börjar du tilläggsmata med smörgåsar, gröt och annat smask från ditt matbord, lär sig valpen på en gång att det vankas andra godsaker än hundmat och att den inte behöver äta denna. Det finns förstås också de som gärna vill ge sina valpar godsaker och det är självklart upp till var och en hur man föder upp sin valp.

På promenaden kan man under en övergångsperiod ha torrfoder som belöning, istället för annat gott. Meningen är att valpen ska uppfatta hundmaten (torrfodret) som godis och på så sätt få en positiv koppling till denna.

Om du känner dig osäker, kontakta din uppfödare som säkert kan ge dig andra tips och råd.