Avmaskning

För att din hund inte ska drabbas av inälvsparasiter bör du avmaska den regelbundet.

När du hämtar din valp hos uppfödaren är den minst åtta veckor gammal och redan avmaskad och vaccinerad.

Beroende på vilket avmaskningsmedel som använts de första två gångerna ska du helst byta medel nästa gång du ska avmaska din valp. Det kan din uppfödare ge dig anvisningar om. De vanligaste inälvsparasiterna hos hundar är spolmask. Spolmask syns i avföringen som vit smal spagetti. Andra tecken är att hunden blir mager och glanslös i pälsen men då är den troligen oerhört infekterad.

När du har haft din hund ett år är det dags att avmaska den ännu en gång. Det finns ett antal receptfria avmaskningsmedel att köpa på apoteket. Många är bredspektriga, det vill säga de är effektiva mot flera sorters inälvsmask. De finns i olika former, som tabletter eller pasta. Förpackningarna är försedda med utförlig beskrivning om dosering. Du ska inte använda samma sorts avmaskningsmedel varje gång utan ska byta mellan flera olika sorter.

En vanlig rekommendation är att avmaska hunden en gång om året. Men om du ser mask i hundens avföring eller märker att den blir mager och glanslös i pälsen ska du självklart ge den en kur med avmaskningsmedel. Har du sett mask i avföringen eller i uppkastning avmaska hunden direkt och sedan ytterligare en gång efter två till tre veckor.

Du ska inte avmaska din hund om den är dålig i magen. Den kan efter en avmaskningskur bli lös i magen någon eller några dagar men det är inget farligt. Om den är dålig i magen längre än så ska du kontakta veterinär.