Hundens klor ska klippas med jämna mellanrum, helst ett par gånger i månaden. Om hunden har långa klor, klipp då lite i taget med kortare tidsintervall. Pulpan drar sig då tillbaka. Efter en tid kan du klippa lite oftare igen.
Obehagligt med kloklipp
En hund som tycker det är obehagligt att få sina klor klippta, får du ta det lite lugnt med. Klipp klorna när den är avslappnad och inte när den är som mest uppspelt och leksugen, vänta då istället en stund tills den varvat ned. Klipp kanske bara en klo i taget.
Godisglada golden kan man visa en godis som du lägger åt sidan väl synlig. När du har klippt en klo får den godiset och får gå iväg. Om du klipper en klo om dagen och belönar hunden efteråt brukar många golden se fram emot kloklippningen.
Det är viktigt att du är bestämd när du ska klippa klorna. Känner hunden att du är tveksam, så kommer krånglet på en gång. Var bestämd, visa hunden att du verkligen nu ska klippa en klo och ge beröm efteråt.
Hur mycket jag ska klippa
På ljusa klor har man i allmänhet inga problem med att se pulpan som växer med ut i klon. Klipp strax utanför denna. På svarta klor kan man inte se pulpan, vilket innebär att man får klippa små steg. Ju längre du väntar innan du klipper klorna på din hund, desto längre ut växer pulpan med i klon. Varje gång du klipper av klon går pulpan tillbaka, vilket innebär att du kan få tillbaka den genom att klippa lite, lite men ofta om du väntat för länge mellan kloklippningarna.
Gör det ont
Det gör inte ont på hunden när du klipper i dess klor med en bra klotång. Däremot kan det göra ont om du använder en klotång som inte är tillräckligt stark och vass för att klippa av din hunds klor. En sådan klotång pressar samman klon istället för att klippa av den. Det gör lite ont om du råkar klippa fel – i pulpan. Det är däremot inget farligt och oftast så gör inte hundarna någon stor affär av det du bara behåller ditt lugn.
Blodstillade medel
Däremot kan det vara bra att ha s.k. blodstopp hemma. Doppa klon i medlet så stannar blödningen direkt.
- Allmänna skötselråd
- Lite omvårdnad
- Viktiga symptom
- Hundens apotek
- Alternativ till tratt
- Vaccinationer
- Avmaskning
- Röntgen höfter/armbågar
- Hur mycket ska valpen äta
- Valpen inte vill äta
- Hård i magen
- Lös i magen
- Varning för vinter
- Trimning golden retriever
- Är valpen sjuk
- Klippa klor
- Om öron
- Hud/pälsvård
- Fästingar
- Ta bort fästing
- Våteksem och vattensvans