Lite omvårdnad

Det är viktigt i all träning är att du har bra kontakt med din valp. Valpen måste ha förtroende och lita på dig och se dig som sin ledare. Detta gäller i alla vardagliga situationer som att gå i koppel, äta mat, m m.

I matsituationen kan du sätta den med ”sitt” och ge den matskålen med ett ”varsågod” när den sitter still och tittar på dig. Med detta uppnår du delvis ett ledarskap. Det är du som bestämmer när valpen får äta. Det är också du som bestämmer vad valpen ska äta.

Om valpen inte äter
Ta det lugnt om valpen inte äter. Hittills är det ingen retriever som vad vi vet svultit ihjäl p.g.a. att den inte vill äta den hundmat som serveras. Men det finns några saker att tänka på.

Låt valpen vara ifred när den ska äta
Valpar har ibland svårt att koppla av och äta i lugn och ro. Se över valpens matsituation. Låt inte valpen leka och härja fritt innan den ska äta.

Byt inte foder för att valpen inte äter
Det är ingen idé att byta foder bara för att valpen inte äter det som serveras. Byter du foder, äter valpen det nya fodret med god och glad aptit i någon vecka, sedan vill valpen inte heller ha det nya fodret. Då är det dags att se till att valpen äter det foder som du vill att den ska äta.

Börja med mycket små mängder
Börja med att ge valpen mindre portioner än vanligt, kanske bara ett par torra kulor av den hundmat som du anser att den ska äta och som din uppfödare rekommenderat.

Äter den inte upp på en gång, ta då bort skålen. Pröva igen efter någon timme. Samma sak igen, äter valpen inte upp, ta bort skålen. Om du inte blöter upp fodret, kan du servera samma flera gånger eftersom det är torrt och inte blir dåligt.

Öka mängden långsamt
När sedan valpen äter upp de få kulorna, kan du långsamt öka mängden. Öka inte för mycket åt gången, eftersom målet är att det ska vara tomt i matskålen när valpen har ätit. Fortsätt sedan på samma sätt tills du är uppe i den mängd som valpen bör äta.

En annan metod, pröva med en aptitretare
En annan metod är att försöka få torrfodret lite aptitligare. Man kan då t ex ta lite kokt eller stekt köttfärs i botten av matskålen, häll på lite vatten, blanda med köttfärsen och häll sedan på torrfodret. Man kan också blanda torrfodret med lite buljong eller blanda i lite flytande margarin. Att smeta in skålens botten med lite leverpastej kan också fungera. Även vanlig naturell yoghurt kan också användas som smaksättare när valpen inte är så matglad.

Om du känner dig osäker, kontakta din uppfödare som säkert kan ge dig andra tips och råd.

Inget smask från eget bord
Börjar du tilläggsmata med smörgåsar, gröt och annat smask från ditt matbord, lär sig valpen på en gång att det vankas andra godsaker än hundmat och att den inte behöver äta denna. Det finns förstås också de som gärna vill ge sina valpar godsaker och det är självklart upp till var och en hur man föder upp sin valp.

På promenaden kan man under en övergångsperiod ha torrfoder som belöning, istället för annat gott. Meningen är att valpen ska uppfatta hundmaten (torrfodret) som godis och på så sätt få en positiv koppling till denna. Detta är också en form av träning och det är ingen valp, som avlidit av brist på mat, där omtanke om valpen finns.

Undvik kamp/drag/kastlekar
Detta leder lätt till en stressad situation och okontrollerat beteende, då det är svårt för hunden att veta vem som är ledare.

Uppmuntra istället din golden till att bära och hämta saker. Eller göm godis och låt den leta. Detta kan du göra i köket. Ett annat sätt att aktivera sin valp inomhus är att droppa lite köttsaft på köksgolvet och låta valpen påbörja spårträningen!!

Du kan enkelt göra egna leksaker; en tom toarulle med lite godis i, viks ihop i båda ändar och valpen får hålla på tills den har hittat godiset. En uppochnedvänd kastrull med lite godis under blir en bra aktivitetsstund för valpen.

Rumsrenhet
Valpen kan börja tränas att bli rumsren från det att du får hem den vid åtta veckor. Så fort valpen har sovit, lekt eller ätit tar du ut valpen så att den får kissa, gärna till samma plats. När den har kissat eller bajsat, ger du mycket beröm.

Tänk på att valpen inte är fysiologiskt färdigutvecklad för att kontrollera kiss och bajs förrän tidigast efter tolv veckor. Om en olycka händer inne, torkar du bara upp och ger inget beröm. Snart lär sig valpen att beröm fås bara ute. Och få är de golden som aldrig blir rumsrena!

Lös mage
Om valpen är lös i magen kan du försöka att ge fodret torrt ett par mål. Om inte detta hjälper får du göra risavkok och ge valpen.

Ett annat sätt att hantera lösa magar är helt enkelt att fasta valpen en till två dagar och sedan börja ge dietkost, i form av kokt ris blandat med naturella fiskbullar. Frikadeller på barnmatsburk är också ett bra alternativ.

Valpen ska inte vara lös i magen mer än högst ett par dagar, sedan tar du i första hand kontakt med din uppfödare eller med din veterinär för råd. När du gör risavkok, använder du dubbel mängd vatten och låter riset koka minst en timme. Tillsätt lite salt.

Vaccinationer
Valpen är vaccinerad vid sju veckors ålder och ska omvaccinceras vid tolv veckor och ett år. Efter ett års ålder ska hunden vaccineras vartannat år/varje år mot parvo- och valpsjuka.

Avmaskning
Avmaskningsmedel finns att köpa receptfritt på apoteket. Uppfödaren ska ha avmaskat valpen innan leverans.

Första avmaskningen efter leverans sker vid elva veckors ålder, en vecka före vaccinationen, och sedan var tredje månad tills den är ett år. Före avmaskning ska du väga valpen, så att du vet hur mycket avmaskningsmedel du ska ge. Efter ett års ålder avmaskas hunden två gånger om året.

Tikar avmaskas enklast i samband med löp, mest för att det är enkelt att komma ihåg. Det finns flera preparat att köpa receptfritt på Apoteket. Det kan vara bra om du använder olika preparat, så att maskarna inte blir resistenta mot ett preparat.

Motion
Under de första veckorna i sitt nya hem behöver valpen ingen regelrätt motion. När valpen är cirka fyra månader växer den fort. Den bör då inte ansträngas med långa promenader eller häftig lek med andra hundar.

Har du en tomt, låt valpen vara ute med dig på tomten. Du kan träna valpen att gå i koppel på tomten. Om du inte har en tomt, kan du ta bilen till någon lämplig plats, så att valpen kan få vara lös i det fria.

Efter fyra månaders ålder kan valpen följa med på lite längre promenader, cirka 30-40 minuter. Det viktigaste är att valpen får jämna och regelbunden motion. Den ska motioneras varje dag och inte bara ett par gånger i veckan. Efter ett års ålder kan du börja cykla och jogga med din hund.

Badning
Valpen har blivit badad innan du har fått hem den. Om valpen har blivit smutsig kan du bada den i något milt shampo, finns att köpa i vanliga mataffärer eller i fackhandeln. Det finns många sorter att välja mellan, be om hjälp i affären om du är osäker.

Löss & loppor
Om valpen har fått löss eller loppor finns receptfria preparat på Apoteket. Detta är inget farligt för valpen. Nästan alla hundar får någon gång i livet löss eller loppor. Om valpen kliar sig mycket, kan det bero på ohyra. Valpar kliar sig ofta när de känner sig lite osäkra, inte riktigt vet vad som förväntas av dem eller bara inte har så mycket annat att göra.

Våteksem
Våteksem kallas även för retrievereksem eller fukteksem. Det händer att goldenvalpar får s k våteksem, vilket är ett varigt och fuktande område i huden. Det börjar oftast efter bad eller vistelse i vått och fuktigt väder med ett litet sår i huden, valpen kliar sig, och vips har det blivit en varkaka. Valpen kan få det var som helst på kroppen, vanligast är kanske under öronen.

Vissa valpar blir påtagligt påverkade av våteksemet och kan till och med få feber. Det smärtar ordentligt.

Ett sätt att behandla våteksem är att försöka klippa rent runt om med en vanlig sax, tvätta/badda med alsolsprit flera gånger om dagen och på så sätt torka ut eksemet. Om det är mycket jobbigt för valpen, kontaktar du i första hand din uppfödare och sedan kanske även veterinär.

Kloklippning
Din valp har också fått sina klor klippta hos uppfödaren med jämna mellanrum. Varje eller varannan vecka bör du klippa klorna på valpen. Du lägger den på rygg i knät, smeker den på magen och klipper sedan försiktigt en liten, liten bit på varje klo. Om valpen är orolig, får du ta en klo i taget. Det är viktigt att du är bestämd, valpen känner direkt om du är osäker och börjar då krångla.

Tänder
De flesta mjölktänder byts ut vid 4 – 6 månaders ålder. Det kliar och gör ibland ont vid tandömsningen. En del valpar blir till och med dåliga i magen och får feber. Valpen vill bita på allt och du kan underlätta detta genom att ge den märgben, vanliga tuggben eller råa morötter och gurka.

Åksjuka
Om din valp lätt blir åksjuk, försök att åka ofta med den. Den vänjer sig fort och mår mycket bättre av flera turer i början. Ju mer du åker bil med valpen, desto fortare går åksjukan över och den vänjer sig vid att åka bil. Det är bra om uppfödaren har åkt bil med valparna innan de flyttar hemifrån.

Om du undviker att åka bil med valpen just för att den lätt blir åksjuk, blir det ännu värre när du någon gång måste åka med den. Om åksjukan inte går över (vilket är mycket ovanligt), kan du ge den åksjuketabletter vid längre resor. Prata med din veterinär.

Avslappningsträning
Genom att varje dag gå igenom valpens päls, öron, ögon, svans och tassar får du ett utmärkt tillfälle för valpen att vänja sig vid dig och bli van att handskas med.

Lägg valpen i knät på rygg och gå försiktigt igenom hela valpen, smek valpen på magen. Du kan också ibland ställa valpen på ett bord, så att den blir van att stå högt upp (som hos veterinären).

Pälsen ska vara mjuk och fri från småsår. Ögonen ska vara klara och utan kladd.

”Gomorron” tas bort varje dag. Öronen ska vara rena, använd en ren bomullstuss med lite barnolja till rengöringen. Trampdynorna ska vara mjuka. Särskilt på vintern kan trampdynorna blir hårda, nariga och torra, då smörjer du in dem med tassalva eller Helosan salva som finns på Apoteket.

Röntgen vid ett års ålder
Vid ett års ålder bör din hunds armbågar och höfter röntgas och den ska också vaccineras. Kontrollera med din uppfödare om hon samordnar detta för alla valparna i kullen.

Tänk på att du har samma hund med dig hem som när du kom, oavsett röntgenresultatet.

Valpen får ett lugnande medel, den röntgas och väcks upp med en ny spruta. Du får ett inbetalningskort med dig, och du får inget besked från SKK förrän du betalt för avläsning av röntgenplåtarna. Alla hundars höfter avläses av en och samma veterinär på SKK.