Trimning golden retriever

Utställningstrimning är annorlunda och framför allt mer noggrann. Säkert har alla uppfödare olika tips och råd att ge.

Tassarna är väl det mest påtagliga när de blir alltför oklippta. Hunden drar in mycket mindre smuts och skräp om de har klippta och fina tassar.

Även klorna ska klippas med jämna mellanrum, helst ett par gånger i månaden. Om hunden har långa klor, klipp då lite i taget med kortare tidsintervall. Pulpan drar sig då tillbaka. Efter en tid kan du klippa lite oftare igen.

Obehagligt med kloklipp
En hund som tycker det är obehagligt att få sina klor klippta, får du ta det lite lugnt med. Klipp klorna när den är avslappnad och inte när den är som mest uppspelt och leksugen, vänta då istället en stund tills den varvat ned. Klipp kanske bara en klo i taget.

Känner hunden att du är tveksam, så kommer krånglet på en gång. Var bestämd, visa hunden att du verkligen nu ska klippa en klo och ge beröm när du sedan klippt.

Ej se ovårdad ut
För att hunden inte ska se ovårdad ut klipper du även runt öronens nederkant (baksidan), aldrig i överkanten (framsidan). Och man klipper heller aldrig bort tofsen under öronlappen. När man klipper bort tofsen under örat, får hunden ett helt annat uttryck, speciellt framifrån. Speciellt tydligt ser man detta när hunden kommer springande mot en. Klipp också ur under örat så att pälsen inte blir så tjock där. Det ger ofta ett klumpigt intryck.

Förhindrar våteksem
Fronten behövs också ofta trimmas ur ordentligt, speciellt viktigt på sommarhalvåret då hunden ofta badar och lika ofta är blöt. Om man klipper ur pälsen, finns det inte så mycket för bakterierna att gro i, bakterier som orsakar våteksem. En hund som är otrimmad ger också ett lunsigt och lufsigt intryck.

Svansen är också lätt att klippa och hålla efter. Svansen ska formas som en banan eller en sabel. Det gäller förstås hela tiden att hunden kan stå still medan man klipper svansen. Hoppar hunden till, klipper man lätt lite för mycket på ett ställe och det är mycket påtagligt med felklippta svansar.

Trimning steg för steg
Här ska jag försöka ta dig igenom grunderna i trimning för vardagsbruk och kanske lite mer avancerat för utställare. Alla som trimmat golden någon gång, vet att man klipper alla hundar olika. Det är som med oss människor, vi har virvlar på olika ställen och håret faller lite olika. Och alla hundar har inte heller samma pälskvalitet, en del har tunn och lite flygig päls och andra tyngre med mer vågor. Så här gör i alla fall jag.

Generellt gäller
Trimning av golden för vardagsbruk ska bara egentligen fylla en funktion. Det ska bli behagligare för hunden att inte ha så mycket päls och den drar inte in så mycket smuts. Ska jag ställa ut, vill jag inte att mina hundar ska se trimmade ut, det ska se naturligt ut.

En hund med mycket färg måste alltid trimmas långt tidigare än en ljus hund. En hund som har samma färg på täckhåren som underullen kan man trimma dagen innan. Fast jag vill ha god tid på mig att se att pälsen lägger sig ordentligt och att jag har tid att finputsa lite efter hand.

Klipp alltid försiktigt första gången. Att ha en hund som kan sitta och stå still, medan man plockar och hanterar hunden, det är viktigt. Det är bara att öva och öva.

Jag börjar redan med mina valpar som mycket små, kanske bara fyra veckor, att ställa upp dem på bord, dels för att kunna se exteriören bättre och dels för att valpen redan som liten ska kunna stå stilla och fint på ett bord och låta sig klippas och hanteras. Om inte annat, är det bra om man ska till veterinären.

Verktyg
Verktygen som jag använder finns i olika prisvalörer, det finns saxar som kostar mycket och andra som inte alls är så dyra. Dyra saxar håller bättre och längre och slits inte lika mycket. Ska du bara vardagstrimma lite då och då, kan du säkert nöja dig med en inte alltför dyr sax. De finns från en hundralapp, upp till över fem hundra kronor. Det finns sliperier som särskilt slipar effileringssaxar.

Det finns saxar i många olika prislägen. Ett tips är att inte köpa de allra billigaste utan kanske någon i mellanklassen, i alla fall till att börja med.

När du börjar klippa, klipp bara lite, känn dig för och framför allt kamma bort det du klippt nästan efter varje klipp, så ser du innan det blir för mycket klippt. Jag använder en stålkam att kamma bort klippet med.

Bad till vardags och inför utställning
Bada din hund när den är smutsig och helst innan du ska trimma den. Smutsiga hundars pälsar sliter och förstör saxar fort. På vintern när det är kallt, får du ha din hund inne tills den är torr. Tänk på att rasta den innan du badar den. På vintern när det är mycket salt på vägarna i tätbebyggda områden, kan du bara skölja av den med vatten när den är smutsig. Använd inte shampo varje dag, det torkar ut både päls och hud.

På sommaren är allt mycket lättare. Har man tillgång till en sjö och har en hund som apporterar i vatten, kan man shamponera den enkelt vid sjön. Jag kastar ut en dummy, låter hunden hämta den och bli blöt. Shamponera och kasta dummyn igen och skölj ur.

Vad gäller utställningsbadning får man vara ute i mycket god tid, speciellt om man har en hund med flygig eller vågig päls på ryggen. Bada i så fall din hund någon vecka innan utställningen för att pälsen ska ha tid på sig att lägga till sig ordentligt. Använd shampo som är lite fetare och kanske lite balsam för att få ned pälsen ordentligt.

Har man en hund med tung, fet och tät päls, kan du säkert bada den dagen innan eller kanske samma morgon, om du inte har långt att resa förstås. Här behöver du nog inte använda balsam, pälsen lägger sig bra ändå. Se bara till att all päls ligger i rätt riktning medans den torkar. Jag brukar kamma med en vanlig hårborste i pälsens riktning medan hunden torkar. Och till kvällen brukar pälsen sedan vara torr och fin och ligga åt rätt håll.

Har man inte haft tid att bada hunden i god tid, är det nästan bättre att bada hunden samma morgon och sedan föna den torr. Risken är annars att hunden somnar med pälsen blöt och så har man en hund med päls som står åt alla möjliga håll på morgonen.

I så fall, blöt hunden och sätt lite gelé i pälsen och föna den sedan torr. Ett alternativ kan också vara att köpa en pyjamas som släpper igenom luft och gör att pälsen både torkar och lägger pälsen åt rätt håll.

Använder man en enkel effileringssax syns det mycket om man klipper fel. Denna sax använder jag bara om jag trimmar en hund som är verkligt otrimmad eller har jättemycket päls på front eller byxor. På den enkla, är ett skär tandat och det andra slätt.

Framtassarna
Börja med att sätta hunden på samma sätt som när du klipper klorna, mellan dina egna ben. Lyft upp tassen och börja klipp längs ytterkanten av trampdynorna.

Klipp sedan mellan trampdynorna medan du håller ihop trampdynorna, alltså inte in emellan utan bara det hår som sticker ut mellan. Till tassarna använder jag en sax med raka kanter som är lätt böjd. Denna använder jag också till svansen.

På översidan mellan tårna kan det sticka upp päls som stör. Pilla upp allt hår och klipp jämnt med den dubbla effileringssaxen. På detta sätt gör jag även med baktassarna. Tassarna ska se runda och kattlika ut.

Ibland kan man se att klorna är framklippta, det är nog en smaksak, men jag tycker det ser trevligare ut om pälsen går jämnt mot underlaget och alltså inte är uppklippt vid klorna. På baksidan av framtassarna klipper man upp till den övre trampdynan, jämnt och fint. Här kan du också se skillnaden mellan en klippt och en oklippt framtass.

Öronen
Öronen putsas på öronlappen med dubbel effileringssax. Den ulliga pälsen ovanpå örat står gärna lite som den vill så jag brukar tunna ur den så det blir lite mer jämnt. Här gäller också att kamma ur bortklippet så att man ser hur mycket man har tagit. Tunna ur med effileringssaxen precis under örat, in mot kroppen, så att det inte blir så tjockt med päls där.

Ta tag i spetsen på öronlappen och kamma pälsen neråt. Klipp sedan längs öronkanten från spetsen in mot kroppen på hunden. Jämna också till spetsen på örat så att övergången blir mjuk.

Lyft på örat och jämna till örats nedre kant. Kanten klipps med vass sax. Jag klipper inte bort örontofsen eftersom jag tycker att hundarna får ett annorlunda uttryck, de ser mer hårda ut, speciellt rakt framifrån. Och jag vill att de ska se mjuka och goa ut.

Ta tag i spetsen på öronlappen och kamma pälsen neråt. Klipp sedan längs öronkanten från spetsen in mot kroppen på hunden. Jämna också till spetsen på örat så att övergången blir mjuk.

Lyft örat och jämna till örats nedre kant. Kanten klipps med vass sax. Jag klipper inte bort örontofsen eftersom jag tycker att hundarna får ett annorlunda uttryck, de ser mer hårda ut, speciellt rakt framifrån. Och jag vill att de ska se mjuka och goa ut.

Fronten
Till vardags behövs en rejäl urtrimning lite då och då. Hundar som inte är trimmade får som ett svanhäng under hakan, vilket inte ser så trevligt ut. Det brukar också samlas lite allt möjligt i hänget och det kan börja lukta om man inte borstar ut och trimmar till det ordentligt. Fronten trimmas ur ordentligt ett par veckor innan utställning, mest för att det inte ska se så tilltrimmat ut.

Börja med att klippa ur den längsgående virveln mitt under hakan. Här klipper jag med en rak sax, samma som till tassar och svans. Kamma pälsen åt fel håll, så ställer sig virveln lite upp och det är lättare att se var man ska klippa. Jag klipper tätt intill huden.

Sedan börjar jag klippa med den dubbla effileringssaxen först nerifrån och upp. Börja precis vid förbröstknappen och klipp uppåt och snett ut mot båda sidorna om halsen. Kamma rent efter nästan varje klipp så att du inte klipper för mycket.

Finputsa sedan uppifrån och ned. Även här till förbröstsknappen. Om hunden har mycket päls som hänger mellan frambenen, klipp här också med effileringssaxen och kamma emellan klippen.

Så putsa lite och kamma och titta på resultatet, gärna i en spegel. Klipp hellre för lite i början, så kan du ta mer efter någon dag.

När man trimmar fronter är det mycket viktigt med kamningen, så att man hela tiden ser hur mycket man klippt. Det är lätt gjort att ta för mycket och är man ute i god tid, gör det kanske inget, men om man ska på utställning dagen efter är det inte något att göra. Har hunden mycket päls fram och mindre bak, får man ta mer fram, eller tvärtom. Hunden ska varken se fram- eller baktung ut när den är färdig.

Baktassarna
Baktassarna klipps med hunden i stående eller eventuellt först i liggande och sedan i stående. Finputset gör jag i stående. Klipp på samma sätt som framtassarna; håll ihop tassen och klipp rent det som sticker ut mellan trampdynorna. Dra upp håret mellan tårna på ovansidan av tassen och klipp rent med den dubbla effileringssaxen. Finputsa sedan i stående runt tassen mot golvet så att det blir en rund och fin tass. Borsta upp pälsen åt fel håll; nerifrån och upp. Använd dubbel effileringssax först uppifrån och ner, kamma rent. Kamma sedan pälsen neråt och jämna till med skarp sax, försiktigt, försiktigt.

Byxorna
Byxorna jämnas till i ytterkanterna och trimmas eventuellt ur om det är pälsiga. Om pälsen är lång längst upp och faller som en kjol, korta av den med dubbel effileringssax.

Kamma mellan klippningarna så att det inte blir för mycket som åker av. Om det finns päls precis ovanför hasvinkeln, klipp bort och kamma, så ser det ut som om hunden har en bättre hasvinkel.

Svansen
Svansen formas likt en sabel med en vass sax. Börja med att klippa bort all päls på svanstippen. Spetsen på svansen ska nå till hasspetsen. Om du har en hund som har en lång svans, får du klippa nära intill svanstippen och tvärtom om du har en kort svans, låter du lite mer päls vara kvar i änden.

Dra all päls bakåt och håll kvar längst ut. Klipp sedan bort så mycket som du tycker behövs längst ut.

Och så var det klart Hoppas nu att du vågar trimma din golden själv. Det är ovant och kanske svårt första gångerna, men sedan blir resultatet bara bättre och bättre. Om du känner dig osäker, vänd dig till din uppfödare som säkert kan ge dig råd och tips om hur du trimmar golden.

Det här var en allmän genomgång, och som sagt, det finns lika många sätt att trimma golden som det finns uppfödare. Alla är nybörjare i början och man lär sig inte om man inte får försöka själv. Det är inte stor idé att titta på, mer än kanske någon gång, man måste försöka själv för att lära sig.

Kurser
Goldenklubben landet runt anordnar dessutom trimkurser, där du själv får lära dig trimma din egen hund. Känn dig för och köp inte för dyra saxar första gången. Det går bra att lära sig med mindre dyra saxar. GRK anordnar också kurser i hur man visar sin hund bäst på utställning. Läs under Sektionernas aktiviteter under din sektion, kanske finns det någon kurs som du kan välja.

Lycka till!