Varning för vinter låter lite drastiskt men det finns en del att tänka på när man lever med levnadsglada, nyfikna och aktiva hundar.
Halkskydd och reflex
I skrivande stund har det kommit lite snö som pudrat marken vit och som lyser upp i mörkret. Den blöta marken har torkat upp och det har bildats ett tunt lager is under snön. För oss som har flera hundar i koppel eller som kanske har en hund som drar lite i kopplet kan det vara dags att ta fram sina halkskydd och fästa på skorna/stövlarna. Att dratta på ändan gör ont och att bryta något ben går inte an när man har hund.
Att synas i mörker är bra för både oss två- och fyrbenta. På med reflexen på jackan och på hunden. Det finns både billiga och bra halsband man kan sätta på hunden. Det finns även reflexband som man kan fästa på kopplet.
Tassar på vintern
Vintertid är det många vägar som saltas. Hundarnas tassar är känsliga och de kan bli torra och spruckna av vägsaltet. Det är bra om man kan undvika att gå på de saltade vägsträckorna med hunden. Om du promenerat med hunden på ställen med vägsalt ska du skölja tassarna fria från salt och torka dem noga efteråt. Att torka tassarna är viktigt då fukt och värme ökar risken för svampinfektion. Om hundens tassar ändå skulle bli torra och spruckna kan du smörja in dem med lite tassalva.
Hundkläder
För äldre hundar kan ett täcke vara skönt att ha på sig när det är riktigt kallt ute. Det gäller även för de hundraser ned lite päls som har lätt att frysa. För hundar som tränas och sedan måste hoppa in i en kall bil efter ett träningspass kan ett också ett värmande täcke vara skönt.
Sjön fryser
Nu när temperaturen sjunker börjar sjöar och hav att frysa till is. Om din hund är van att få springa ut och bada på promenaderna bör du vara på din vakt. Hund springer ut på is, is som brister.
Ät julmaten själv
Snart är julen här och för oss som har glupska golden är matfarorna många. Många hundar blir sjuka av allt för fet och salt mat. Att ge hunden Janssons frestelse kan orsaka ordentliga magsjuka. Jansson innehåller som bekant stora mängder grädde och lök som är direkt olämpligt för hundmagar.
Hundar ska inte äta ”F-ben”, det vill säga ben som börjar på F som fågel-, fisk- eller fläskben. Alltså äter du upp revbensspjällen och låter hunden tugga på ett tuggben istället. Även pepparkakor, saffransbullar samt ojästa degar är olämpligt för hundmagar. Men en bit skinka är gott men skär bort synligt fett.
Varning för choklad och nötter
Choklad innehåller teobromin, ett ämne som är direkt giftigt för hundar. Om hunden får i sig för mycket choklad kan den bli allvarligt sjuk och till och med dö av chokladförgiftning. Varje år fylls djursjukhusen av chokladförgiftade hundar helt i onödan. Förvara chokladkartongerna högt upp så att din hund inte äter upp den.
Symptomen för chokladförgiftning är kräkningar, rastlöshet, drägel, koordinationsproblem, muskelsvaghet, buksmärtor och kramper. De uppkommer cirka 4-24 timmar efter att hunden fått i sig chokladen.
Nötter kan, liksom benbitar och stenar, sätta stopp i tarmen. Blir det stopp så resulterar det som regel i intensiva kräkningar och en hund som måste till veterinären.
Julpynt
Har du en valp innebär julen många möjligheter för lite extra skoj. Se till att granen står riktigt stadigt. Att glaskulor och glitter inte är bra för hundmagar säger sig självt.
Ge hunden julklappar men låt den inte leka med julklappssnören. Om din hund får i sig dem kan de snöra åt tarmarna och skära sönder dem med stora skador som följd.
Gott nytt år
Dagarna innan nyårsafton börjar en tid som för många hundar och hundägare är den besvärligaste perioden på hela året. Man kan inte föreställa sig vilket problem det är om man inte själv sett hur otroligt stressade en del hundar blir av smällandet.
Vad som egentligen orsakar skotträdsla hos hundar är omtvistat. Förmodligen finns det en nedärvd försiktighet som utlöser en flyktreaktion vid höga ljud. Så det är i grunden en helt naturlig reaktion. Hos vissa individer har denna rädsla förstärkts och förväntningar på obehagliga upplevelser gör att de reagerar även på obetydliga smällar. Effekten av smällar på en del hundar är mycket påtaglig. När det börjar smälla, och det kan vara några få dova knallar i fjärran eller en visslande raket, så börjar hunden bli orolig. Den hässjar, skakar och försöker komma undan eller söka stöd hos husse eller matte.
Vad kan man göra för att underlätta för de hundar som är rädda? Det bästa är naturligtvis att hundarna inte behöver höra oljudet. Att lämna stan och fly ut till en stuga i ödemarken är det inte många som varken vill eller kan.
Motionera hunden ordentligt på förmiddagen och rasta hunden i innan det smällandet tar fart på kvällen. Som hundägare är man ändå van att gå upp tidigt så nyårsdagen kan inledas med en lång tyst morgonpromenad.
Pröva att stoppa fettvadd i öronen på hunden. Det dämpar i alla fall hörseln men troligen inte tillräckligt. Det behöver förmodligen kombineras med andra åtgärder som att stänga dörrar och fönster och komma så långt från ytterväggarna som möjligt. Man kan skruva upp ljudet på musikanläggningen för att ljuden utifrån inte ska vara lika lätta att uppfatta.
Att tala lugnande med hunden och klappa och smeka den kan ha en viss effekt men ofta är de så uppe i varv att de inte är mottagliga. Som hundägare till en skotträdd hund måste man tänka på att inte förstärka hundens rädsla genom att tycka synd om den vilket ätt lätt gjort.
Man gör så gott man kan
Många år har jag firat nyår i badrummet med min raketrädda gamla tik. De två andra hundarna är helt oberörda och sover sött. Jag sätter på tvättmaskinen och duschen går för fullt i badrummet. Även i handfatet sprutar det vatten. Men fetvadd i tikens öron och ett miljöovänligt vattenplaskande runt omkring kan vi hantera det någorlunda utan lugnande medel.
Lugnande medel är som regel receptbelagda. Vissa medel får effekten att hunden blir trött och somnar eller halvsover. Andra gör att de inte lika lätt hetsar upp sig eller inte hetsar upp sig lika mycket.
Det påstås att man kan träna bort problemet om det inte är så utvecklat. Det finns flera böcker i ämnet och även CD-skivor som man kan träna hunden med. Jag har prövat flera metoder men misslyckats med alla så i år firar vi nyår i badrummet igen.
God Jul & Gott Nytt År!
- Allmänna skötselråd
- Lite omvårdnad
- Viktiga symptom
- Hundens apotek
- Alternativ till tratt
- Vaccinationer
- Avmaskning
- Röntgen höfter/armbågar
- Hur mycket ska valpen äta
- Valpen vill inte äta
- Hård i magen
- Lös i magen
- Varning för vinter
- Trimning golden retriever
- Är valpen sjuk
- Klippa klor
- Om öron
- Hud/pälsvård
- Fästingar
- Ta bort fästing
- Våteksem och vattensvans