Bästa tiden

Bästa tiden att ta hem en valp är förstås när man har mycket tid att sätta av för valpen, att ha en valp är mer tidskrävande än vad man kan tro alldeles oavsett väder.

De flesta vill ha hem sin valp lagom till sommarsemestern eller helst till skolavslutningen. Man är ledig och har gott om tid och det är förhoppningsvis vackert väder.

Problemet är att tiken som ska föda valpen inte alls har samma tidsuppfattning om när det är bäst att föda sina valpar. I vilt tillstånd löper vargtikarna under senvintern för att valparna ska födas till våren och ha hela sommaren och hösten på sig att växa och bli starka för att klara den kommande vintern.

Den löpcirkeln är det en del hundar som följer, men lika många börjar löpa under sommaren eller på hösten. Har man hittat en uppfödare och en avelstik som man fattat tycke för, så får man helt enkelt anpassa sig och vänta till det är dags och planera sin valpledighet efter det.

För- och nackdelar med sommar- och vintervalpar
Sommaren är härlig, det är skönt att kunna vara ute mycket med sin valp. Man behöver inte sätta på sig en massa kläder när man ska springa ut med en kissnödig valp.

Nackdelen är sommarvalpar lätt utsätts för alltför mycket folk och aktiviteter. Man vill göra så mycket under den ljusa tiden, under sommaren är alla ute och de flesta vill hälsa på den gulliga valpen. Lite socialträning är alltid bra, men först och främst är det du och valpen som ska få en nära och bra relation.

Det är dessutom svårt att komma med på en valpkurs i juni, juli eller augusti. Är man ny som hundägare, är det en fördel att komma med på en bra valpkurs så tidigt som möjligt. De flesta kurserna brukar sluta till skolavslutningen och återupptas först till skolstart. Anmäl gärna till en kurs så snart du vet när du får hem din valp.

Små valpar behöver dessutom lugn och ro och de behöver sova mycket. Små valpar är som små barn, de behöver sova middag en stund lite då och då. Får valpen inte vila regelbundet kan den lätt jaga upp sig och gå upp i stress, vilket är olyckligt.

Hösten och vintern har fördelen att då är det ganska tomt ute på dagarna och man kan rasta sin valp ute i lugn och ro. Dessutom lär sig vintervalpar ofta sig snabbt att bli rumsrena då skillnaden mellan inne och ute är så tydlig.

Egna erfarenheter
Jag har tagit hem valpar under alla årstider. Min favorittid att ta hem en valp är under hösten. Man behöver fortfarande inte bylta på sig allt för mycket kläder och det är skönt att vara ute. Dessutom jobbar de flesta så valpen och jag har omgivningarna för oss själva vilket är skönt. Jag kan ha valpen mycket lös och träna följsamhet och inkallning utan en massa störningar.

Mina höstvalpar har jag tidigt tagit med på valpkurs. Jag ser bara fördelar att gå med en ung valp på kurs och inte vänta tills den är fem, sex månader innan jag kommer med på en valpkurs.