Rätt uppfödare och kombination

Att köpa en valp är inte svårt, men att hitta rätt valp är inte enkelt om man är ny i en ras. Och hur ska man välja uppfödare?

Leta information om hundar och uppfödare
Ett bra sätt att få reda på vilka uppfödare som har valpkullar är att gå in på rasklubbens hemsida och söka efter valphänvisning och uppfödare. Kontakta gärna en valphänvisare. Det är ofta personer med lång erfarenhet av rasen som du kan prata med och få råd av.

På Rasdata finns SKKs statistik samlad för flera av våra vanligaste raser. Rasdata är en utmärkt informationskälla. Du kan söka på olika kennlar och se vilka hundar de fött upp. Där kan du även söka efter hundars uppgifter om höftleder, armbågar och ögon. Man kan även finna och läsa om de är meriterade i lydnad, viltspår, jakt och se resultaten. Även de hundar som har genomgått ett MH (mentalbeskrivning hund) och se resultaten.

Kennlar på nätet
Många uppfödare har egna hemsidor, där man kan se vilka hundar de har samt vilka planerade kombinationer de har. Tyvärr skriver de inte så mycket om vare sig sig själva eller om sina avelsmål utan det är mest fina bilder hundarna.

Det är inte alltid enkelt att hitta sin uppfödare, det finns många att välja på. Uppfödaren ska kunna hjälpa och vägleda dig i många år framöver. Man kan se det som ett samarbete mellan uppfödaren och dig själv så länge din valp lever. Att ha en kompetent uppfödare som man känner förtroende för och får en bra kontakt med är viktigt. Speciellt om det är första gången du köper en valp.

Välj en uppfödare som är intresserad av en fortsatt kontakt. Många uppfödare har återkommande valpträffar. Var glad åt en uppfödare som ställer många frågor om dig och din familj då är chansen större att du får med dig rätt valp hem. En uppfödare som alltid ställer upp för dig och din hund är guld värd, välj med omsorg.

På rasklubbens hemsida finns oftast utförlig information om valpköp. Där kan du läsa om kraven för att en kennel ska få annonsera ut sin kull på klubbens valplista. Du hittar också information om vilka krav som ställs på uppfödaren och på föräldradjuren. Dessutom finns information om erfarna valphänvisare dit man kan ringa för att få mer information om aktuella valpkullar.

Ha inte bråttom
Var en medveten konsument när du ska köpa valp. Kräv ordentliga köpeavtal och intyg om att valpen är friskförklarad av en veterinär.

Se till att du får träffa mamman till valparna. Får du inte det – välj en annan uppfödare. För egen del så vill jag både träffa mamman och pappan till min valp. Ofta finns pappan till valparna hos en annan uppfödare, men fråga om du kan kontakta hanhundsägaren om du vill ha mer information om pappan.

När du vet vad du vill med ditt valpköp, är det dags att börja se vilken uppfödare som har den typ av hund som du vill ha. Att surfa runt på uppfödarnas hemsidor ger viss vägledning, men ger långt ifrån all information som du behöver.

Låt dig inte imponeras av titlar. Försök att göra dig en bild av hur mamman och pappan är som hundar och vilket temperament de har. Att föräldradjuren har stadiga temperament går före alla championat i världen. Om man parar två champions är det ingen garanti för att alla valparna ska bli det.