Ensamhet, inget för hunden

Text: Lisbet Helleberg.

Det finns en fråga som är viktigare än alla andra och som man måste ställa sig när man går i hundköpartankar. Var ska hunden vara på dagarna? Vem ska se till hunden och motionera den när matte och husse är på jobbet? Den frågan ska ha ett bra svar innan man överhuvudtaget funderar på att skaffa valp eller ta hand om en något äldre hund. En hund ska inte behöva vara ensam hemma mer än några få timmar om dagen. Att tro att hunden klarar sig själv i många timmar medan husse och matte jobbar och barnen är i skolan, det är att tro helt fel!

Har man inget bra svar på frågan om hundens tillsyn på dagarna, får man helt enkelt avstå från att skaffa hund. Så enkelt – och grymt är det.

Att tro att hundpassningen löser sig nog, bara man väl fått hem sin hund, det är att vara lite väl aningslös och en seriös uppfödare säljer inte en hund till en sådan husse/matte. Den som köper en liten valp lagom till sommarlovet tänker kanske att valpen är så stor när hösten väl kommer att den klarar sig hemma ensam. Det gör den inte. Precis lika lite som ett barn kan klara sig ensamt hemma. En hund är ett flockdjur och den behöver sin flock – sin familj – för att må bra!

En vuxen hund bör inte lämnas ensam mer än fem timmar om dagen. En valp kan inte lämnas mer än en liten stund. Allt annat är fel mot hunden. ALLA hundar har rätt till ett bra vardagsliv, med mat, motion, mental stimulans och social samvaro. En hund oavsett hur älskad och omtyckt den är ska inte behöva ligga ensam och titta in i en vägg och ha tråkigt. Det är inte ett värdigt liv för en hund!

Som hundägare har man ett stort ansvar för att hunden mår bra och har ett gott liv. Om husse eller matte har ett halvtidsarbete så fungerar det ofta bra för hunden. Får den en rejäl morgonpromenad kan den sedan sova bort fyra-fem timmar, men då måste den få en rolig promenad så fort husse eller matte eller barnen kommer hem. Det fungerar inte att låta hunden vara ensam hela förmiddagen och sedan ta ut den en kissrunda på lunchen för att därefter låta hunden vara ensam hela eftermiddagen också.

Arbetar både husse och matte heltid måste man ordna tillsynen av hunden på något annat sätt än att låta den klara sig själv. Ett hunddagis kan vara ett bra alternativ för den vuxna hunden, däremot inte för en valp eller en unghund. För en ung hund är det bättre med en dagmatte eller daghusse. Det finns många pensionärer som uppskattar att få en ny uppgift och att få daglig motion. Många f d hundägare kan tycka att det är härligt att få umgås med en hund om dagarna, utan att behöva ta allt ansvar för hunden. Kanske har man en granne som kan se till hunden några timmar om dagen och ta ut hunden på en motionsrunda? Kanske har man mor- eller farföräldrar i närheten som kan vara reservhussar och mattar? Har man riktig tur kan man ta med sig hunden på jobbet.

Det finns många och varierande lösningar på problemet med att lämna hunden ensam hemma. Och det är oerhört viktigt att man löser det på ett positivt och bra sätt för hunden. Kan man inte det, får man låta bli att skaffa hund. Då får man nöja sig med att låna en hund då och då istället. Det finns alldeles för många hundar i vårt land som har ett otroligt trist, tråkigt och ensamliv. Hundar som nästan less ihjäl av sin tråkiga tillvaro. Vi ska inte ha en enda hund till i Sverige som tvingas leva ett ensamt och trist inneliv. Alla hundar, stora som små, renrasiga eller blandraser, kort- och långhåriga har rätt till ett bra och innehållsrikt vardagsliv.