Säkra omgivningar

Valpen upptäcker och känner på det mesta genom att tugga och bita, den lär känna sin omgivning på så sätt. Lika bra att ta det säkra för det osäkra och valpsäkra hemmet om man vill undvika dyra veterinärbesök och bibehålla sina saker i otuggat skick.

Avled i början
Valpar är precis som småbarn nyfikna och de undersöker världen med hjälp av munnen och dessvärre även med illvassa tänder.

Biter och leker valpen med något otillåtet så plocka undan det och ge valpen en hundleksak istället.Om man ska ”neja” och” fya” allt som en normal valp kan ta sig för med både inne och ute så får man inte göra annat. Hur känner en valp för sin familj om den hela tiden blir tillrättavisad för att den gör fel?

Naturligtvis ska valpen inte få göra allt den vill. Välj ut en eller två farliga saker som valpen absolut inte får göra och avled i möjligaste mån det andra. Det gäller att inte göra en höna av en fjäder. Det är mycket få vuxna hundar som biter sönder hemmet så fort den får tillfälle till det.

Undanröj eventuella faror
Lägg dig på golvet och titta på vad som finns på valpens nivå. Tag bort småsaker som valpen kan tugga sönder och i värsta fall svälja. Sväljer valpen något som den inte kan smälta blir det en dyr tur till veterinären.

Elsladdar ska tas bort eller sättas fast så att valpen inte kommer åt att tugga på dem. Se till att förvara rengöringsmedel och annat som kan vara giftigt för din valp på ett säkert ställe.

Glöm inte bort att choklad blir hundar mycket sjuka av. Choklad innehåller xantinalkaloider, bla teobromin som har en stimulerande effekt på nervsystemet vilket kan få dödliga konsekvenser för hundar när både hjärna och hjärta blir överstimulerade. Runt jul och nyår är tyvärr djursjukhusen fulla av chokladsjuka hundar. Julgranar och julpynt är trevligt men tänk på Piff och Puff i julgranen.

Se till att placera mobiltelefoner och fjärrkontroller utom räckhåll för valpen. Just sådana saker brukar vara extra roliga att tugga på.

Mattor kan vara bra att rulla undan ett tag om du inte vill att det ska hända olyckor på dem. Har de dessutom frans är de både roliga och goda att bita i för en valp. För extra livliga valpar kan man dessutom behöva tillfälligt fästa upp långa gardiner.

Har du småbarn hemma som har egna leksaker så är det säkrast att sätta upp en barngrind intill barnens rum och se till att den är stängd annars är det lätt hänt att leksaker tuggas sönder och i värsta fall sväljs.

Har du en trappa kan det vara en bra idé att spärra av även den så att valpen inte kan ramla ner.

Många är vi hundägare som har hatthyllan som skohylla under valptiden. Det ser lite lustigt ut för besökare men sparar många konflikter.

Det blev en lång lista att tänka på men hellre ta det säkra före det osäkra. Själv har jag haft valpar som hängt i gardinerna, ätit disktrasor och tuggat sönder ett stort antal skor och handskar samt vält en julgran men det blev glada lydig hundar av allihop, det tar bara lite olika lång tid.

Försök att njuta av valptiden för den är kort. Snart är valpen vuxen och skorna kan plockas ned från hatthyllan. Men chokladen bör alltid förvaras på ett säkert ställe.