Valpar och barn

Köp inte en hund till barnen. Köp en hund för att du vill ha den och inte för att de tjatar. Barnens intresse minskar snabbt och där står du med en hund som ska leva i minst tio år till.

Har du väluppfostrade barn?
Om du känner den minsta tvekan på den frågan så köp ingen valp. Satsa din tid och energi på dina barn istället på en hund. Att skaffa och fostra en hund tar tid, massor med tid. Om du tar den tid du tror att det tar och så dubblerar du den tiden. Har du tid för en hund just nu?

Ansvaret är alltid ditt
Det är du som vuxen som tränar och sköter valpen. Barnen ska inte gå ut med valpen eller träna valpen ensam utan tillsammans med dig. Du som vuxen ska alltid vara med. Alltid.

Valpen är ingen leksak
Låt inte barnen ta med en massa kompisar hem till den nya valpen. Låt valpen få vara ifred. Valpar är inga levande leksaker till barn.

Lär barnen hur de ska behandla valpen. Även en treåring kan förstå att man inte ska gå fram till en valp som sover eller äter.

Har du små barn som inte förstår vad du säger så skydda valpen från barnet. Skaffa en inhägnad som inte välter där valpen får vara när du inte är med.

Barn är inte snälla alla gånger. De kan tolka ord som att man måste vara bestämd mot valpen som att de ska vara hårda mot valpen. Man ska vara gullig med valpar men sätta gränser och det kan inte barn. Inte ens stora barn.

Valpen måste få vara ifred
Det har barn svårt att förstå. Valpen behöver sova och vila mycket de första månaderna av sitt liv. För mycket lek och bus skapar bara stress hos hunden.

Finns det lyckliga familjehundar? De finns det säkert, men hur ofta ser du ett barn ute med sin hund på en trevlig promenad? Ansvaret för att hunden sköts under hela sitt liv och får ett innehållsrikt och aktivt liv är ditt, bara ditt och du kan aldrig lägga det på ett barn.