En trygg och säker valp, blir så småningom ett trevligt sällskap. För att bli trygg och säker på sig själv behöver valpen ett bra föräldraskap/ledarskap. Alla valpar är olika, vissa är enkla att leda/styra, medan andra kräver mer av dig. Efter att ha haft flera olika valpar, lär man sig hur man ska hantera sin valp. Om man inte vet hur man gör, gå en valpkurs för är det inget som bara kommer av sig själv. Man måste träna sig själv, och träna tillsammans med sin hund. Att lära sig se på sin hund hur den reagerar inför olika miljöer, personer och annat runt omkring den är viktigt.
Börja så tidigt som möjligt att träna när du fått hem din valp. Det är inget att vänta på, det är mycket enklare att träna en liten valp, som har din fulla tillit, än en valp på 6-8 månader som inte vet vilka regler som gäller eller hur det riktiga livet fungerar. Bor man på landet, måste man åka till en större ort, så att valpen får uppleva annat än den invanda hemmiljön, utsätta den för andra ljud, och annat runt omkring den. Hundar som tidigt social och miljötränas blir tryggare och säkrare än hundar som inte tränas.
Otydliga ledare, ger otrygga hundar. Otrygga hundar behöver hävda sig mot både andra hundar och ibland även mot människor.
Man ska med små medel kunna styra sin valp, gap och skrik vill ingen lyssna på. Det går, om man lär valpen från början vad som gäller, att den ska lyssna och följa dig och låta dig styra vad som händer och sker. En bra initiativtagare, blir en bra ledare.
Forma valpen till en trygg hund
Du ska vara en rakryggad, rättvis och trygg husse eller matte. Valpen ska kunna lita på dig i alla situationer och känna sig trygg med dig.
Första träningen är namnträning, du kommer ingenstans med en valp som inte vet vad den heter. Säg valpens namn lite glatt. När valpen tittar på dig belöna med lite godis eller en leksak. Detta lär sig valpen snabbt.
Har man flera valpar på samma gång, måste man umgås med en valp i taget minst en stund varje dag. Man måste ägna sig åt bara en valp i taget, och göra något tillsammans med valpen.
Om man har två valpar, är det också viktigt att den ena valpen får titta på när man gör något med den andra valpen. Målet ska vara att den andra ska sitta tyst och titta på. Man behöver inte lära valpen allt på samma gång. Lär den att sitta uppbunden vid ett träd en liten stund, medans du pysslar med något annat i närheten. Kort stund i början, sen längre och längre stund.
Har man en valp som är lite osäker från början, är det ännu viktigare att valpen ser dig som sin trygga ledare. Det är du som ska vägleda valpen, den ska följa dig och du ska ge den det stöd och den uppmuntran som den behöver.
Ingen tycker om skällande familjehundar
Skäller hunden ute och vill in, ska den inte komma in förrän den är tyst. Vet man att valpen skäller efter en kort stund, ta in den innan den börjar skälla. Valpen ska inte gå i vinning, när den inte gör som du vill att den ska göra. Du ska alltid ligga ett steg före valpen, se vad som kommer att ske, och gör så att det blir som du vill.
Nedan är exempel på några saker som du ska lära din valp.
Valpen ska kunna:
- vänta på varsågod innan den får mat
- vänta på varsågod innan den får gå ut eller in genom en dörr
- vara ute ensam på tomten en stund utan att skälla eller gräva
- vara ensam ett par timmar hemma
- hoppa in och ut i bilen efter att ha fått ett varsågod
- komma när man ropar
- gå fint i koppel
- sitt
- ligg
- stanna kvar
Valpen ska också kunna:
- vistas i olika miljöer
- träffa andra hundar
- träffa andra människor
- åka bil
- vänta i bil
- Redo för valp
- Vilken ras
- Inte en oregistrerad valp
- Rätt uppfödare & kombination
- Frågor att ställa
- Tik eller hane
- Välja valp
- Viktigt för valpen
- Bra-att-ha-meriter
- Temperament & hälsa
- Innan du hämtar valpen
- Säkra omgivningen
- Ensamhet, inget för hunden
- Utrustning
- Försäkring
- Liv med hundhår
- Bästa tiden att ha hem en valp
- Valpar & barn
- Att leva med valp