Temperament och hälsa

Temperamentet är viktigt, det är det man lever med varje dag med sin hund. Hälsa är också viktigt, eftersom man vill ha en frisk och sund individ.

Temperament
Titta gärna på båda föräldrar till din blivande valp. Pappan till valparna kanske bor långt bort, ring eller mejla till hanhundsägaren och fråga hur hanen är. Mamman till valparna präglar sina valpar mer än vad pappan gör, eftersom det är mamman som uppfostrar och lever tillsammans med sina valpar. Fråga uppfödaren om hur tiken är i temperamentet, har hon haft valpar tidigare, hur är de i temperamentet?

Om mamman till valparna är trevlig, finns förutsättningar att valparna också ska bli det. Be att få träffa tiken redan innan hon får sina valpar och försök bilda dig en uppfattning om hur du vill att din blivande valp ska bli. Detta gäller naturligtvis även pappan till valparna. Var vetgirig och frågvis; frågar du inte, får du heller inga svar.

Hälsa
Fråga också vad tiken har lämnat i sina tidigare valpkullar. Om hon inte haft några valpar tidigare, fråga hur hennes föräldrar har lämnat avseende höfter och armbågar. Mycket statistik finns på SKKs hemsida (Hunddata) eller Rasdata för golden och eller labrador. Detta gäller naturligtvis också pappan till valparna.