Liv med hundhår

Väljer du ett hundliv väljer du också ett liv med hundhår. Hanarna småfäller lite året om och tiken fäller ordentligt en till två gånger om året.

För att jag ska trivas hemma dammsugs det varje dag och våttorkas varannan dag. Det ställer krav på både mig, mopp och dammsugare.

Många tycker säkert att de är lite överdrivet att städa varje dag men mina skogshundar som trots att jag torkar och ibland duschar dem innan de går in tar de in skräp samt att de fäller päls. För att hålla städmotivationen uppe ser jag det som motion att städa.

Ett komplement
Vårvinterdagar då snön är borta men all sand är kvar ute samlas det lätt tolv små sandhögar efter hundarnas tassar. Då tar jag till min sladdlösa dammsugare. Den duger inte till att dammsuga hela bostaden men är bra på sandhögar och annat smådamm eller när man bara vill fuskstäda lite.

Det som är viktigt med en dammsugare är att det har ett effektivt inblås. Hundhår, damm och skräp ska raskt sugas upp. Den ska dessutom ha en lång elsladd då jag inte vill byta från en kontakt till en annan. Nittio kvadrat ska den klara av om jag sätter i kontakten i centrum av bostaden.

Många marknadsför sina dammsugare med att de är tysta. För mig får de dåna på som ett jetplan, bara de gör jobbet och är lätta att manövrera runt samt har lång sladd.

Det som är viktigt med mina dammsugare är att det har ett effektivt inblås. Hundhår, damm och skräp ska raskt sugas upp. Den ska dessutom ha en lång elsladd då jag inte vill byta från en kontakt till en annan. Nittio kvadrat ska den klara av om jag sätter i kontakten i centrum av bostaden.

Många marknadsför sina dammsugare med att de är tysta. För mig får de dåna på som ett jetplan, bara de gör jobbet och är lätta att manövrera runt samt har lång sladd.

Ett komplement
Vårvinterdagar då snön är borta men all sand är kvar ute samlas det lätt tolv små sandhögar efter hundarnas tassar. Då tar jag till min sladdlösa dammsugare. Den duger inte till att dammsuga hela bostaden men är bra på sandhögar och annat smådamm eller när man bara vill fuskstäda lite.

I bilen
Att dammsuga bort envisa hundhår från bilens kombiutrymme är inte kul. Hundhåren sätter sig fast och vägrar nästan att släppa. Det enklaste sättet är att göra som biltvättarfirmorna gör. Ta en fuktig disktrasa (wettex) och dra ihop håret till små bollar.

Numera kör jag en hundbil som är så fiffigt utformad så att det inte finns heltäckningsmatta, utan bara plast och det är en lättnad. Nu behöver jag bara borsta ur skräpet och våttorka där bak, vilket är kvickt gjort.

Plutoduken
Hundhandduken som är knallorange. För mig är det den bästa hundhandduken både för våta, rena hundar som ska torkas och för smutsiga hundar som ska göras rena.

En bra mopp
Efter att ha testat många har jag kommit fram till att mopparna med microfiber är de som lättast gör rent. De håller inte så länge utan man får köpa nya ganska ofta men golven känns i alla fall rena efter att jag har moppat.

Pälsvård
Om man som jag har en hundras med mycket päls så kan man försöka hålla efter den. Trimma eller ansa och klipp bort onödig päls runt tassarna (inte pälsen mellan trampdynorna, den är ett skydd) så får man inte in lika mycket skräp.

När mina hundar fäller tar jag med mig kammen ut på promenaden och så står jag ute i skogen och kammar ut all päls som lossnar. Då slipper jag i alla fall få in den på golvet.