Välja valp

Att välja valp är inte enkelt. Och om man sedan har specifika krav med vad man vill med sitt valpköp så blir det inte lättare. En liten varning utfärdas; det här är en högst personlig text och ingen rekommendation om hur man ska göra när man ska köpa en valp.

Så här tycker Helene
Att välja valp kan vara svårt, men för mig är det väsentligt hur valpen känns när man tar i den; den ska vara som en kloss, hård och fast i sin lilla kropp. Jag ser på valparna när de är nyfödda, efter ett par dagar och sedan när de börjar röra på sig i valplådan.

Skillnader i temperament, nyfikenhet och följsamhet ser jag först på efter sex veckors ålder. När de börjar närma sig sju veckor, tar jag ut valparna, en och en, för att jag ska se skillnad i deras sätt att hantera livet. Nyfikenheten ska vara stor, valpen ska följa mig när jag rör mig, den ska vara glad och framåt, vifta på svansen, komma när jag lockar på den, för att sedan efter ett par pussar nästan somna i famnen på mig efter detta lilla äventyr.

Att valpen sedan har utstrålning och att samma valp syns hela tiden, det är bra.

Att göra en kombination som man tror på, innebär att jag vill behålla en eller flera valpar. Om det inte blir som man tänkt sig, vilket det inte alltid blir, får man behålla flera valpar en tid och titta lite mer på dessa. För att sedan välja den valp som ska stanna, ju längre tiden går med valpen, ju enklare är det att se de egenskaper jag vill att valpen ska ha.

Valpens grund är vad den är, den ska till viss del vara formbar. Mycket beror också på vad och hur man gör med valpen det första året, den ska ha rätt mängd bra foder i förhållande till motion. Och inte minst, bra och lagom sysselsättning både för kropp och själ.

Hur fin valpen än är exteriört, är det temperamentet som jag ska leva med resten av valpens liv och det ska vara ett bra och roligt liv vi ska ha tillsammans. Temperament är viktigt, speciellt om man tänker sig att valpen senare ska användas i avel. Att vara fin och oklok eller att vara klok och mindre vacker, vilket är att föredra? För mig är svaret enkelt.

Så här tänker Anette
Jag har levt med golden retriever av båda könen i femton år. För min del spelar inte valpens kön någon roll längre. Färgen på valpen är inte heller viktig, men om jag kan välja mellan en ljus valp och en med lite färg väljer jag den ljusa. Att hitta rätt individ är mycket viktigare än färgen på pälsen eller valpens kön. Och färgen på pälsen är inte avgörande för om valpen utvecklas till en duktig apportör eller ej. Det handlar om valpens anlag samt ägarens förmåga att träna valpen på rätt sätt.

Eftersom jag idag har erfarenhet av rasen vet jag vilka egenskaper jag vill att valpen ska ha, och vilka jag inte vill att den ska ha.

Jag vill kunna göra mycket med min golden. Jag är intresserad av tävlingslydnad, apportering, spår och utställning. Så det jag söker är en energisk, orädd, nyfiken och kontaktig valp med god exteriör.

Eftersom jag letar efter en valp med mycket energi och arbetsvilja ser jag gärna att avelsdjuren är meriterade i något mer än från utställning. De behöver inte vara champions, men gärna att de har startat på något prov. Det ger en indikation på att de är träningsbara och kan klara ett viss mått av krav, vilket är viktigt för mig.

Att hitta valpens mamma
För mig är det viktigt att känna och tycka om valpens mamma då tiken präglar sina valpar i hög grad. Jag vill även ha träffat pappan. Då kan jag bilda mig en egen uppfattning om vad de kan tänkas lämna för valpar.

Jag letar efter valpen som syns
Om man bara sitter och tittar på en en valpkull och ser hur de håller på så ser man snart valpen som utmärker sig. Valpen som leker mycket och som är först till maten och som gärna tar ögonkontakt.

Eftersom två av mina huvudleverantörer av valpar även är mina goda vänner, gör att jag kan tillbringa mycket tid med valparna från att de är små vilket är en enorm fördel för mig, men säkert aningen påfrestande för mina uppfödarvänner.

Ganska snabbt ser jag några valpar jag är intresserad av och dessa tar jag sedan ut när de är sex till sju veckors gamla, en och en för att se hur den reagerar i en ny miljö och när den inte har sina syskon omkring sig.

Nyfikenhet är viktigt
Det jag vill se hos en valp är att den är nyfiken på omgivningen men även att den är nyfiken på mig och håller kontakt med mig när jag flyttar på mig.

När jag ser att valpen tycker att de är kul att vara ute på äventyr med mig tar jag fram en leksak för att se om den har ett föremålsintresse. En valp som inte bryr sig om mig och som inte vill leka eller bära är jag inte intresserad av.

Sedan är det det exteriöra, det är kul att äga en fin hund, men det står inte överst på min önskelista, valpens egenskaper är viktigare.

Om jag upplever valpen som orädd, nyfiken, energisk, kontaktig och apporteringsglad och att den har hyfsad exteriör då är det den valpen som får flytta hem till mig.